Язовир Студен кладенец

Язовир Студен кладенец

Тази статия е уводна към голямата тема за района на Студен кладенец, която съм подхванала. Тези от вас, които са ме чели и преди, знаят, че от 2016г живеем в къща на язовир Студен кладенец. Място прекрасно, отдалечено от градската суматоха, със свой ритъм и свои нагласи за живота. Обиколили сме язовира надлъж и нашир, по вода и по суша, и ето че настана време да започна да споделям вълнуващите моменти, които изживяваме тук.

В името на прогреса

Студен кладенец е част от каскадата Арда,

в която влизат три от най-големите язовири в България – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. За построяването на язовир Студен кладенец се е взело решение през 1954г, а в експлоатация язовирът е бил пуснат през 1958г. За да го напълнят, се е наложило да бъдат потопени селата Лисиците, Гняздово, Крояците, Средна Арда, Османово и Дарец (може би и още – за тези знам аз). Сега съществуват Лисиците и Дарец, но до тях няма автомобилен път, въпреки че и в двете села все още има жители. До Лисиците се достига с лодка или пеш по въжения мост, до Дарец – само с лодка. Гняздово е изнесено нагоре – сегашното село е всъщност горна махала на селото, останало под водата. Всички други села са потопени.

Язовир Студен кладенец е дълъг 28 км

– втори по дължина след язовир Ивайловград, който е 33 км. Започва на изток от град Кърджали и завършва със стената при село Студен кладенец. По средата на язовира е защитена местност Средна Арда. Като цяло е доста див – броени са местата, които позволяват достъп до брега. Другото е запазено за дивата природа, която процъфтява в защитените местности Средна Арда, Юмрук скала и Големият сипей.

Езерен флот

По цялата каскада десетки села остават откъснати от света

и по този повод в град Кърджали се учредява истински флот от 5 пътнически кораба, един стражеви катер и няколко големи моторни лодки за редовен превоз на пътници. Заради флота в планината дори е бил приет специален закон. Сега в сърцето на Родопите се намират две от емблемите на българското корабостроене. Първият построен у нас метален кораб и първият български пътнически кораб. (източник: БНР). Не са на язовир Студен кладенец – пътническият е корабът Емона и е на язовир Кърджали. Металният не знам къде е. Ако някой знае, нека ни информира.

лодка язовир Студен кладенец

Природа и биоразнообразие

През 2008г е обявена защитена зона „Студен кладенец“,

по-голяма част от която е влажна зона. Язовир Студен кладенец попада изцяло в зоната, чиято площ е 159 000 декара. Тя е част от мрежата Натура 2000. В границите й попадат землищата на населени места от общините Стамболово, Момчилград, Кърджали и Крумовград. Част от нея е и островът на муфлоните (така е известен, защото някога е имало, но вече няма). Сега се населява от стотици кошути, които преплуват разстоянието от дивечовъдния участък до острова.

Язовирът се населява от стотици редки и защитени видове птици – някои гнездящи тук целогодишно, други – прелетни. От 2018г всяка ранна пролет в Студен кладенец пристигат къдроглавият пеликан и розовото фламинго. Лебеди, чапли и корморани са сред постоянните жители. В скалистите местности около язовира гнездят колонии белоглави лешояди, а египетският и черният лешояд навестяват местата за подхранване през топлия сезон.

heron
кошута

Активности

Местата за риболов на язовира са в землището на селата Калоянци, Гняздово и Широко поле. На южния бряг на язовира се намира дивечовъден участък „Студен кладенец“, където се развъждат елен лопатар и сърна за трофеен лов, а благороден елен и зубър за природосъобразна паша и екотуризъм.

На брега на Широко поле, в съседство с рибарската зона, любител-сърфист от Кърджали създава сърф училище. Задуха ли южен вятър се събират ентусиасти от целия район, за да се насладят на вятъра, стъпили върху сърф дъската.

В рибарския залив на селата Калоянци и Гняздово има

база за водни спортове,

където може да се включите в организиран каяк тур, в обучение по уинд сърф или да наемете моторна лодка за разходка по язовира.

Около язовир Студен кладенец има и разработен маршрут за планинско колоездене, който се нарича

Вело обиколка на язовир Студен кладенец.

Начална и крайна точка е село Гняздово. Съществуват и множество пешеходни маршрути около язовира, основа за които са защитените местности с тяхната прекрасна природа и разкошни панорамни гледки.

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

6 Replies to “Язовир Студен кладенец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *