Каякинг в язовир Студен кладенец

Каякинг в язовир Студен кладенец

Да плаваш с каяк във водите на язовир Студен кладенец е незабравимо преживяване за всеки, който мечтае да разчупи ежедневието и да се впусне във водно приключение.

Каяк Студен кладенецкаяк по язовира

Достъпно е за всеки, който иска да се пробва, защото започва с екипиране и инструктаж, малко тренинг покрай брега и после плавно потегляне по избрания маршрут. Инструкторът ви води и ви напътства във водата. Ако съвсем не успявате да влезете в ритъм, има и вариант, в който ви закача за своята лодка и ви тегли, показвайки как правилно да загребвате, за да управлявате успешно лодката.

инструктаж каяк

каяк

В базата за водни спортове в село Гняздово, на брега на язовир Студен кладенец, се предлагат организирани турове с каяк – от два часа до целодневни походи, които със сигурност ще запомните. Базата разполага с различни видове лодки – за начинаещи и за напреднали. Има и малки лодки, с които може да направите първи стъпки в управлението на каяк за бърза вода. В базата в Гняздово може също да вземете уроци по уиндсърф или падъл борд (SUP), или да наемете моторна лодка за разходка в язовира.

приключение с каякМихаела каяк

Село Гняздово се намира по средата на язовира – на удобно място на 35 км от Хасково и 25 км от Кърджали. Идеална цел за запълване на неделята, в която се чудите какво по-различно да направите. Маршрутите са с различна продължителност. По-късите походи с каяк са до водопада на Коневската река (скрит под скалите на каньон, до който се достига само по вода) или до устието на река Перперешка между двете защитени местности Средна Арда и Юмрук скала – място, пълно с птици и богато на красиви гледки. По-дългите са до стената на язовир Студен кладенец и до въжения мост при село Лисиците (под скалния масив на крепостта Моняк).

каяк в каньонаКоневски водопад

Коневският водопад е вълшебно място – намира се на дъното на живописен залив, който се стеснява, навлиза в каньон и накрая завършва с водопад и вирче, в което може да се изкъпеш. Блаженство в най-чист вид.

каньонинг с каяк

Хит е преминаването покрай бреговете на острова на муфлоните, където муфлони няма, но има елени, кошути и ята корморани. Инструкторът знае през къде да ви прекара така, че да ги видите. Той знае също и удобните места за къпане в язовира и скрити перли като панорамния параклис с огромен дъб-столетник и люлка за децата.

с каяк до ДарецЮмрука от лодката

В село Гняздово се намира и къща за гости „Бягство при езерото“, в която се организират уикенди с каяк, които може да следите в страницата във Фейсбук. Хубавото е, че Студен кладенец е по-встрани от големите тълпи почиващи по централно разположените в страната язовири и все още е спокойно място, пазещо своята девствена красота. Каня ви да му се насладите!

каяк по залез

Видео по темата вижте в канала ми в YouTube:

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

2 Replies to “Каякинг в язовир Студен кладенец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *