Кукеровден в Ивайловград

Кукеровден в Ивайловград

Този южен край на България отдавна е част от сърцето ми. Освен Кукеровден в Ивайловград, тук природата е вдъхновяваща културно наследство – пребогато, а традициите – вкусни и шарени. Ивайловград е специален, заради сърцатите хора, които ме посрещат с усмивка и ме гощават с блага пита. А Кукерският празник е любимо събитие и време, в което се пренасям сякаш в друг свят. Свят назад във времето и назад към корените, за да почерпя нови сили да продължа напред.

Кукеровден в Ивайловград

Кукерският празник в Ивайловградската Лъджа е знаков както за местните жители, така и за гостите на най-екзотичното кътче в България. Кукерските чанове отдалеч известяват насъбралата се тълпа за предстоящия ритуал. Звънът им носи магията на традицията и кара сърцата да туптят по-силно.

Кукеровден в Ивайловград

Кукерите в Ивайловград надяват страшните маски всяка година в деня преди Сирни Заговезни. Тогава гонят злите сили от своите земи и канят пролетта да се настани в сърцата, да съживи гората и да налее плод на полята.

Кукеровден в Ивайловград

Традицията датира от 1914г, когато тракийските прадеди на днешните жители на квартал Лъджа в Ивайловград се заселват тук, прогонени от Мала Азия. И само тук и само на Кукеровден се играе прочутото ляво хоро. Кукерите вият снаги не надясно, както е традиционното българско хоро, а наляво. Защо ли? Напук на злото. Напук на тези, които в мътните времена на Балканската война са допуснали изтребването на хиляди тракийци. Напук на всички нечисти помисли в човешкото съзнание. Лявото хоро е на късмет и берекет, обратната му посока изчиства душите и обърква лошите планове.

Кукер в Ивайловград

Чановете звънят, а кукерите наричат за плодородни лозя, за здрави деца и щастливи семейства. Традицията се предава от поколения на поколения, от най-големи до най-малки – всички стават част от магията.

Кукеровден в Ивайловград

Ако не сте били част от тази магия, включете Кукерския празник в Ивайловград в календара си със събития. Ще се насладите на традицията и ще опознаете още една нишка от пъстрата черга на националното ни културно богатство.

Видео от празника през 2023 година виж тук:

Сподели, ако статията ти е харесала. Или напиши коментар какво ти е било полезно да прочетеш.

Абонирай се и ще получаваш всяка нова статия директно по имейл.

Loading

 

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *