Кукеровден в Ивайловград

Кукеровден в Ивайловград

Този южен край на България отдавна е част от сърцата ни – не само заради вдъхновяващата природа, богатото културно наследство и шарените традиции, но и заради сърцатите хора, които те посрещат с усмивка и те гощават с блага пита. А Кукерският празник е любимо събитие и време, в което тракийският дух оживява и ни връща назад към корените, за да ни даде нови сили да продължим напред.

Кукери в Ивайловград

Кукерският празник в Ивайловградската Лъджа е знаков както за местните жители, така и за гостите на най-екзотичното кътче в България. Кукерските чанове отдалеч известяват насъбралата се тълпа за предстоящия ритуал. Звънът им носи магията на традицията и кара сърцата да туптят по-силно.

Кукерски празник

Кукерите в Ивайловград надяват страшните маски всяка година в деня преди Сирни Заговезни, за да прогонят злите сили от своите земи и да поканят пролетта да се настани в сърцата, да съживи гората и да налее плод на полята.

Пази се от звяраТрадицията датира от 1914г, когато тракийските прадеди на днешните жители на квартал Лъджа в Ивайловград се заселват тук, прогонени от Мала Азия. И само тук и само на Кукеровден кукерите играят прочутото ляво хоро – вият снаги не надясно, както се вие традиционното българско хоро, а наляво. Защо ли? Напук на злото. Напук на тези, които в мътните времена на Балканската война са допуснали изтребването на хиляди тракийци. Напук на всички нечисти помисли в човешкото съзнание. Лявото хоро е на късмет и берекет, обратната му посока изчиства душите и обърква лошите планове.

Чановете звънят, а кукерите наричат за плодородни лозя, за здрави деца и щастливи семейства. Традицията се предава от поколения на поколения, от най-големи до най-малки – всички стават част от магията.

Ако не сте били част от тази магия, включете Кукерския празник в Ивайловград в календара си със събития. Не само ще се насладите на традицията, но и ще имате възможност да опознаете още една нишка от пъстрата черга на националното ни културно богатство.

Сподели, ако статията ти е харесала. Или напиши коментар какво ти е било полезно да прочетеш.

Абонирай се и ще получаваш всяка нова статия директно по имейл.

Loading

 

Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости, по малко фермер и ръководител на къмпинг и в останалото време - блогър

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *