Ден на фермера в Тънково

Ден на фермера в Тънково

Фермери от Източните Родопи се представиха със свои продукти на открития ден на фермера в Стамболовското село Тънково на 5 август 2017. Не бяха много, но в този ден не беше важно количеството, а възможностите, които се откриха пред тези обикновени селски хора. Цяла седмица преди Деня в селото с недоверие се обсъждаше това непознато за тях събитие. Какво е това пък сега? Какво трябва да правим? Как трябва да се облечем? И хем им е интересно какво ще се случи, хем не вярват, че въобще ще се случи нещо.

Ден на фермаъта в Тънково

Организаторите на събитието бяха почистили улицата, отредена за разполагане на фермерските маси, оградите и тротоарите бяха прясно боядисани и нова табела висеше на вратата на фермата – домакин на събитието.

Слънчевата ферма

В анонса за Деня на фермера се казваше, че се очаква да има пазар и изложение на натурални храни, изложение на животни и продукти, интересни атракции като разходка с каручка и рисунки върху керемида очакват посетителите в деня на фермата в Тънково. Домашен кашкавал и истинско вино също присъстваха в поканата. И ги имаше. Не само домашния кашкавал, но и ледено свеж домашен айрян, истинско масло, прясно приготвен сироп от джанки, телешки кюфтенца и всичко останало, произведено с любов от дребния производител.

Ден на фермата в Тънково

Написах „дребния“, защото той е такъв. Защото произвежда малко и според сезона, но не добавя нищо освен натурални съставки и любов. Именно този производител трябва да бъде гръбнакът на икономиката ни и държавата да предприеме трайна и дългосрочна политика към неговата подкрепа, за да продължаваме да имаме достъп до истинска и качествена храна в България. Иначе много скоро няма да има откъде да си купуваме истинските български домати и ще трябва да ядем онези, стъклените – с вид прекрасен и изкусителен, но вкус никакъв.

Ден на фермата в Тънково

В крайна сметка, на малката селска уличка в довчера никому незивестното село Тънково, в уречения час пристигнаха няколко местни производители – кой със старата си лада, кой сина му го докарал. И върху масите се подредиха мед, млечни продукти, зеленчуци, плодове, сладка, ядки, ръчно плетиво, домашна ракия и вино. И в края на деня всеки продаде всичко. Всичко. Защото шепата гости, които уважиха събитието, си купиха от всички по нещо. За да ги подкрепят. Това е онази надежда и лъч светлина, които те чакат – да дойде някой млад и борбен човек на село и да ги разбута малко, да ги покани на едно-две такива събирания и от приказка на приказка, от пазар на пазар, да потръгнат нещата. Не се иска много – само решителност и воля някой да я свърши тази работа по организацията и обединението на хората.

Ден на фермата в Тънково

А тези, които бяха дошли само сеир да гледат, започнаха да си казват „трябваше и аз да донеса от моя мед“, „ех, защо не донесох от моите билки“. И съвсем естествено дойде и: „Кога пак ще организирате такъв ден на фермера?“

За да се случи все пак това събитие, се изисква сериозна работа. И тя беше инициирана и свършена от две сдружения: „Нови перспективи за развитие“ и доброволческата организация CVS България .

Две седмици преди Деня на фермера, при домакинът на събитието Слънчевата ферма се настаняват 8 младежи от 5 страни – Испания, Португалия, Чехия, Дания и Япония. Целта – провеждане на доброволчески лагер за почистване, ремонтиране, боядисване и прочее дейност за подготовка на терена за провеждането на пазара. Фермата-домакин поема разходите по настаняването и изхранването на младежите. Те си плащат пътните до България и до Тънково. И накрая всички печелят от общата кауза за културен обмен и повишаване качеството на живот на малката общност на село Тънково.

Ден на фермата в Тънково

В Деня на фермера доброволците активно участваха с интересни инициативи, провокирани от собствените им таланти – японката Ая демонстираше как се прави оригами, а испанката Анна ръководеше работилницата за рисуване.

Ден на фермата в Тънково

И накрая идва любимия ми момент, който се радвам, че ще споделя с вас. По време на подготвителния лагер, всички съседи от улицата-домакин носят в лагера продукти за доброволците. Зеленчуци, плодове, мед, баница, винце – кой каквото има на сърце. А двама местни мъже се включват в по-тежките работи – помагат за поправянето на дворната врата и изнасянето на старите дървени греди. И ето това се нарича културен обмен и учене чрез преживяване.

Ден на фермата в Тънково

Участници и домакини заедно са преживели подготовката на един обикновен Ден на фермера, емоциите от който обаче са достигнали до 5 различни страни по света и са обединили част от едно малко село. Събитието има широк отзвук в селото и общността и е добър пример как обикновено наглед събитие може да се превърне в празник за едно българско село.

Сподели, ако статията ти е харесала. Или напиши коментар какво ти е било полезно да прочетеш.

Абонирай се и ще получаваш всяка нова статия директно по имейл.

Loading

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *