Водопад на сътворението и крепост Ефраим (Асара)

Водопад на сътворението и крепост Ефраим (Асара)

Водопадът на сътворението и крепостта Асара са се съхранили в недрата на Източните Родопи и са част от вулканичната история на региона на Крумовград.

река Крумовица и Ирантепе в далечината

Водопадът на сътворението е образуван на ляв приток на Крумовица. Асара всъщност носи името Ефраим и е надвиснала над левия бряг на Арда.

Светиилийският вулкан, село Студен кладенец и долината на Арда след язовир Студен кладенец

География и геология

Водопадът на сътворението и Асара попадат в Стръмни рид. Това е един от големите ридове в Източните Родопи с посока север-юг и граници: язовир Студен кладенец от север, Чорбаджийска река от юг, долината на Върбица от запад и долината на Крумовица от изток.

Стръмни рид и Светиилийският вулкан

Добре обособена част от Стръмни рид е Бойник планина (Юрпек), чиито северни склонове се спускат към бреговете на Арда и язовир Студен кладенец. Част от Бойник е вулканът Свети Илия и резерватът Вълчи дол. На картата ясно се вижда, че на юг от Светиилийския вулкан се намира Водопадът на сътворението, а на север от него – крепостта Асара.

Карта на Светиилийския вулкан, крепостта Асара и водопад на сътворението

Целият Стръмни рид е изграден от палеогенни вулканити отпреди около 31-35 милиона години. Епикластити, андезитобазалтови лави и туфи са образували невероятни причудливи форми. Именно в тях откриваме днес Водопада на сътворението и крепостта Асара.

Водопад на сътворението при село Долна кула

Водопад на сътворението надписи табели водопад на сътворението

Изходна точка за водопада е село Долна кула, към което се подхожда от село Горна кула. Пътят между двете села следва течението на река Крумовица от лявата й страна в посока север. Покрай реката има удобни места за спиране и панорамни точки за снимане.

 

село Долна кула в ИЗточните Родопи

Автомобилите се оставят в село Долна кула и оттам до водопада се извървяват към 400 м. пеш по пътека. Червени табелки „Водопад“ сочат посоката, която да държите.

село Долна кула в ИЗточните Родопи

Водопад на сътворението при село Долна кула

Енергията на това място е удивителна. Базалтовата скала е отчупена под въздействието на природните сили и отдолу се е образувала дълбока скална ниша. В нишата може да се влезе, за да погледнете водопада отдолу.

Пътеката ви води първо до водопада долу, но има и пътека, която ви извежда над него. Оттам на изток се вижда Ирантепе, а на север – части от Бойник и Свети Илия.

Водопад на сътворението при село Долна кула - гледка отгоре

Водопад на сътворението при село Долна кула

Ние посетихме водопада на сътворението в началото на април, когато по всички скали бяха накацали жълти туфи игловръх (планински алисум) и реката беше пълноводна. Добрият сезон за посещение е от края на март до началото на май, когато в реките има най-много вода и водопадът щедро разкрива хубостите си.

Водопад на сътворението отгоре

И още – ако имате възможност, планирайте посещение през седмицата, вместо през уикенда. Мястото е доста популярно напоследък и привлича все повече посетители. Ако искате да му се насладите на спокойствие, уикендът не е подходящото време.

Крепост Ефраим (Асара)

Крепостта Ефраим се намира на левия бряг на Арда, над стената на язовир Студен кладенец. Тя заема най-северните части на Стръмни рид. Оставяте колата на левия бряг на Арда (200 м след стената на язовира вдясно, ако идвате от Крумовград, има уширение, удобно за паркиране). Преди уширението вляво и нагоре тръгва черен път в гората, който излиза на открито място и прави обратен завой нагоре към крепостта.

Подход към крепостта Ефраим Асара

Оттам става пътека, която следвате до каменната чешма. При чешмата има разклонение нагоре – там хващате пътеката зад чешмата. Тя ще ви изведе право в крепостта. После ви остава само да се наслаждавате на гледките.

Крепост Асара над Шейтан дере

Крепостта Ефраим се отличава с превъзходна видимост и трудна достъпност, което й е осигурило водеща роля в Античността и Средновековието.

Крепост Ефраим над стената на язовир Студен кладенец

Имала е четири огромни естествени скални кули, между които е била вградена крепостта. Тези скали са видими и до днес, макар и почти никаква част от съоръженията да не е запазена. Части от крепостни стени, каменни кладенци и скална пещера са останките от живот отпреди столетия.

Останки от крепост Ефраим над стената на язовир Студен кладенец

Повече за историята и значението на Ефраим вижте тук: https://www.bulgariancastles.com/s-rabovo-krepost-efraim/

Крепост Ефраим над стената на язовир Студен кладенец

Социализация на обектите:

Освен насочващите надписи от Долна кула към водопада, друга специфична инфраструктура не съществува. Има нужда от укрепване на пътеката и от парапети, особено във високата част. Необходимо е да се вземат мерки за сметосъбирането и сметоизвозването. Може би една-две информационни табели. Не на последно място трябва да се помисли и за комфорта на местните жители в Долна кула – да се обособи паркинг за туристите, които се множат и е редно този интерес да се канализира по правилния начин. Дано община Крумовград съвсем скоро да го вземе предвид и да въведе ред.

За Ефраим (Асара) няма дори и насочваща табела, но подходът е сравнително лесен, пътеката е видима и се изкачва плавно нагоре. Чешма по пътя има, но няма вода в нея, така че си носете, особено ако денят е горещ. Крепостта Ефраим административно попада в община Стамболово (област Хасково), макар и да е част от Стръмни рид. Просто административните деления в България често не съвпадат с географските особености и туристическата логика.

Източници:

Геоложки маршрути в Източни Родопи

Магматични комплекси в Момчилградската депресия

Видеото за Водопада на сътворението и крепостта Ефраим може да гледате в YouTube канала ни:

Ако статията ви е харесала или сте прочели нещо полезно в нея, ще се радвам да споделите какво е то в коментар отдолу.

Още едно видео на водопада, заснето с дрона на Алекс Марков:

 

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

6 Replies to “Водопад на сътворението и крепост Ефраим (Асара)”

  1. Really nice article and photos ?. We visited the Creation waterfall on 3rd of December and it was beautiful. Can you please tell me the name of the river that forms the waterfall? I can?t find it and it?s a little hard with Google Translate ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *