Водопад на сътворението и крепост Ефраим (Асара)

Водопад на сътворението и крепост Ефраим (Асара)

Водопадът на сътворението и крепостта Асара са се съхранили в недрата на Източните Родопи и са част от вулканичната история на региона на Крумовград.

река Крумовица и Ирантепе в далечината

Водопадът на сътворението е образуван на ляв приток на Крумовица. Асара всъщност носи името Ефраим и е надвиснала над левия бряг на Арда.

Светиилийският вулкан, село Студен кладенец и долината на Арда след язовир Студен кладенец

География и геология

Водопадът на сътворението и Асара попадат в Стръмни рид. Това е един от големите ридове в Източните Родопи с посока север-юг и граници: язовир Студен кладенец от север, Чорбаджийска река от юг, долината на Върбица от запад и долината на Крумовица от изток.

Стръмни рид и Светиилийският вулкан

Добре обособена част от Стръмни рид е Бойник планина (Юрпек), чиито северни склонове се спускат към бреговете на Арда и язовир Студен кладенец. Част от Бойник е вулканът Свети Илия и резерватът Вълчи дол. На картата ясно се вижда, че на юг от Светиилийския вулкан се намира Водопадът на сътворението, а на север от него – крепостта Асара.

Карта на Светиилийския вулкан, крепостта Асара и водопад на сътворението

Целият Стръмни рид е изграден от палеогенни вулканити отпреди около 31-35 милиона години. Епикластити, андезитобазалтови лави и туфи са образували невероятни причудливи форми. Именно в тях откриваме днес Водопада на сътворението и крепостта Асара.

Водопад на сътворението при село Долна кула

Водопад на сътворението надписи табели водопад на сътворението

Изходна точка за водопада е село Долна кула, към което се подхожда от село Горна кула. Пътят между двете села следва течението на река Крумовица от лявата й страна в посока север. Покрай реката има удобни места за спиране и панорамни точки за снимане.

 

село Долна кула в ИЗточните Родопи

Автомобилите се оставят в село Долна кула и оттам до водопада се извървяват към 400 м. пеш по пътека. Червени табелки „Водопад“ сочат посоката, която да държите.

село Долна кула в ИЗточните Родопи

Водопад на сътворението при село Долна кула

Енергията на това място е удивителна. Базалтовата скала е отчупена под въздействието на природните сили и отдолу се е образувала дълбока скална ниша. В нишата може да се влезе, за да погледнете водопада отдолу.

Пътеката ви води първо до водопада долу, но има и пътека, която ви извежда над него. Оттам на изток се вижда Ирантепе, а на север – части от Бойник и Свети Илия.

Водопад на сътворението при село Долна кула - гледка отгоре

Водопад на сътворението при село Долна кула

Ние посетихме водопада на сътворението в началото на април, когато по всички скали бяха накацали жълти туфи игловръх (планински алисум) и реката беше пълноводна. Добрият сезон за посещение е от края на март до началото на май, когато в реките има най-много вода и водопадът щедро разкрива хубостите си.

Водопад на сътворението отгоре

И още – ако имате възможност, планирайте посещение през седмицата, вместо през уикенда. Мястото е доста популярно напоследък и привлича все повече посетители. Ако искате да му се насладите на спокойствие, уикендът не е подходящото време.

Крепост Ефраим (Асара)

Крепостта Ефраим се намира на левия бряг на Арда, над стената на язовир Студен кладенец. Тя заема най-северните части на Стръмни рид. Оставяте колата на левия бряг на Арда (200 м след стената на язовира вдясно, ако идвате от Крумовград, има уширение, удобно за паркиране). Преди уширението вляво и нагоре тръгва черен път в гората, който излиза на открито място и прави обратен завой нагоре към крепостта.

Подход към крепостта Ефраим Асара

Оттам става пътека, която следвате до каменната чешма. При чешмата има разклонение нагоре – там хващате пътеката зад чешмата. Тя ще ви изведе право в крепостта. После ви остава само да се наслаждавате на гледките.

Крепост Асара над Шейтан дере

Крепостта Ефраим се отличава с превъзходна видимост и трудна достъпност, което й е осигурило водеща роля в Античността и Средновековието.

Крепост Ефраим над стената на язовир Студен кладенец

Имала е четири огромни естествени скални кули, между които е била вградена крепостта. Тези скали са видими и до днес, макар и почти никаква част от съоръженията да не е запазена. Части от крепостни стени, каменни кладенци и скална пещера са останките от живот отпреди столетия.

Останки от крепост Ефраим над стената на язовир Студен кладенец

Повече за историята и значението на Ефраим вижте тук: https://www.bulgariancastles.com/s-rabovo-krepost-efraim/

Крепост Ефраим над стената на язовир Студен кладенец

Социализация на обектите:

Освен насочващите надписи от Долна кула към водопада, друга специфична инфраструктура не съществува. Има нужда от укрепване на пътеката и от парапети, особено във високата част. Необходимо е да се вземат мерки за сметосъбирането и сметоизвозването. Може би една-две информационни табели. Не на последно място трябва да се помисли и за комфорта на местните жители в Долна кула – да се обособи паркинг за туристите, които се множат и е редно този интерес да се канализира по правилния начин. Дано община Крумовград съвсем скоро да го вземе предвид и да въведе ред.

За Ефраим (Асара) няма дори и насочваща табела, но подходът е сравнително лесен, пътеката е видима и се изкачва плавно нагоре. Чешма по пътя има, но няма вода в нея, така че си носете, особено ако денят е горещ. Крепостта Ефраим административно попада в община Стамболово (област Хасково), макар и да е част от Стръмни рид. Просто административните деления в България често не съвпадат с географските особености и туристическата логика.

Източници:

Геоложки маршрути в Източни Родопи

Магматични комплекси в Момчилградската депресия

Видеото за Водопада на сътворението и крепостта Ефраим може да гледате в YouTube канала ни:

Ако статията ви е харесала или сте прочели нещо полезно в нея, ще се радвам да споделите какво е то в коментар отдолу.

Още едно видео на водопада, заснето с дрона на Алекс Марков:

 

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

4 Replies to “Водопад на сътворението и крепост Ефраим (Асара)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *