Коневският водопад – екзотика, скрита под скалите

Коневският водопад – екзотика, скрита под скалите

Коневският водопад се намира в язовир Студен кладенец в Източни Родопи. Романтично и екзотично място, стаено под скалите на „Големия сипей“. Името му е свързано с реката, която идва от село Конево и чрез водопада се влива в язовира.

До залива на Коневския водопад се достига само по вода – с туристически каяк и водач. Също и с моторна лодка. В различните сезони нивото на водата се променя и напролет с лодката се стига до самия водопад. Наесен нивото пада, лодките се оставят до скалите и до водопада се ходи пеш.

По всяко време на годината обаче в подножието му има вирче, което става перфектно за разхлаждащо къпане и слънчеви бани.

Коневският водопад - екзотика, скрита под скалите

Напролет, когато водата в язовира е висока, с каяк се стига директно до водопада. Плаването с туристически каяк е достъпно за всеки физически здрав човек. Разстоянието по вода от базата в Гняздово до водопада е 5 км. Изминава се за час и половина и в съчетание с разглеждане на други интересни места по пътя се получава пълноценен еднодневен маршрут.

Има и пешеходна пътека, която тръгва от началото на залива. Следва каньона по десния бряг и се изкачва до скалите над водопада. За да ви покаже великолепна гледка към живописния залив на Коневския водопад.

Скалите над залива на Коневския водопад са пълни с интересни скални образувания и малки пещери. Те са част от защитена местност „Големият сипей“, в която се опазват редки видове птици, животни и растения, както и ландшафт със забележителна стойност.

Цялата акватория на язовир Студен кладенец попада в защитена зона Натура 2000. Затова този залив, заедно с водите и прилежащите скали, са изключително чувствителни на човешко присъствие. Всяко посещение на водопада трябва да се случва отговорно и с уважение към природата и нейните обитатели.

Туристически каяци се наемат от Базата за водни спортове в Гняздово . Плаването с каяк е водна атракция, която не е за изпускане. Водачът е с вас по маршрута и освен, че ще ви заведе до водопада, ще ви разкаже и интересни факти за самия язовир Студен кладенец.

Когато и да изберете да го посетите, правете го отговорно и се наслаждавайте на моментите, в които природата ви е допуснала до своите красоти.

Залезз над язовир Студен кладенец

Хареса ли ви статията? Ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу. 

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *