Дяволският каньон и Абразивните кладенци

Дяволският каньон и Абразивните кладенци

Язовир Студен кладенец е един от най-големите язовири в България и се намира в Източните Родопи. Започва на изток от град Кърджали и завършва със стената на язовира при едноименното село Студен кладенец. Тази статия е за района на стената на язовира и след нея.

Вулканичното минало

Стената на язовир Студен кладенец е в подножието на вулкана Свети Илия.

В застиналата лава от изригването на вулкана преди около 30 милиона години, се е образувал дълбок пролом. В него е протичала река Арда. На най-тясното място на този пролом е изградена стената на язовир Студен кладенец.

Дяволският каньон

или Шейтан дере – след стената на язовир Студен кладенец.

Дълбочината на пролома е внушителна и достига и до 30 метра. На места разстоянието между скалите е метър, на други достига до шест метра. Местно поверие разказва, че Шейтан дере било врата към отвъдното, защото който паднел в тъмните води на дерето, не излизал – Дяволът го завличал към долния свят. Има и друга легенда – за впечатляващия скок на местен човек, откраднал агне от турска кошара и скочил с агнето на ръце от единия на другия бряг на каньона.

В днешно време едно е сигурно – гледката от стената към Дяволския каньон е впечатляваща и често определяна като лунен пейзаж.

Дяволският каньон

Абразивни кладенци

Абразивът е много твърд материал, използван за шлифоване на повърхности.

Изригването на вулкана Свети Илия предизвиква разстилане на магмата върху земната повърхност. Там тя се е охладила и кристализирала, при което са се образували силикатни минерали като кварц, руди, карбонати, слюди и др. В този слой от магмени скали с високо съдържание на минерали е текла Арда в продължение на хилядолетия. Била е бурна и непокорна река. Силата на водата е откъртвала минералните частици от скалата и ги е завихряла в естествените скални процепи. От търкането на твърдите частици в по-меката скала и завихрянето на водата са се образували и т.нар. Абразивни кладенци.

Те са природна забележителност и са част от Дяволския каньон.

Абразивни кладенци
Абразивни кладенци

Активности

Абразивните кладенци и Дяволският каньон са любима дестинация не само за познавателен туризъм. Тук се практикува орнитоложки туризъм – за наблюдение на редки видове птици като черна каня и мишелов, също атрактивните папуняк и пчелояд, сирийският кълвач и скалната зидарка. В скалите на близката защитена местност „Големият сипей“ гнездят египетският и белоглавият лешояд. От стената на язовира се наблюдават различни видове корморани и чапли, зеленоглави патици и неми лебеди. Ако се огледате наоколо, ще забележите припкащи в гората кошути и катерещи се по скалите кози.

В каньона след стената може да се плава с каяк – след задължителната подготовка, инструктаж и с професионален инструктор. Причудливите набраздени скали наоколо са примамлива дестинация за откриване на интересни минерални жили.

Ако ви привличат мистичните красоти на Източните Родопи, може да се запишете в тази програма, в която ще се запознаете отблизо с Дяволския каньон и още с Водопада на сътворението и крепостта Ефраим. Тя се издига над Дяволския каньон – вижте за нея тук.

За Абразивните кладенци има пътека, която тръгва от голям паркинг след стената на язовир Студен кладенец вляво (ако идвате от село Рабово). Пътеката не се поддържа, доста е ронлива и трябва да сте със стабилни обувки. На самия паркинг има частично запазена табела, от която вече не се чете почти нищо.

Преди години в село Студен кладенец имаше информационен център и хубава кръчма. Сега са останали само сградите. Все пак над паркинга се намира къща за гости La Place, където по заявка могат да ви приготвят и нещо за хапване.

Източник за птиците: e-bird.org

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

2 Replies to “Дяволският каньон и Абразивните кладенци”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *