Село Гняздово на язовир Студен кладенец

Село Гняздово на язовир Студен кладенец

Село Гняздово е разположено на брега на язовир Студен кладенец. Намира се на 25 км от Кърджали и на 40 км от Хасково.

Гняздово

Селото лежи в подножието на защитена местност Юмрук скала (587 м.надм.вис.) от запад и връх Екинликбюкю – от изток (278 м.надм.вис). Разположението му е амфитеатрално от 330 до 220 м.надм.височина.

Гняздово

Село Гняздово е възникнало в началото на 19 век на брега на река Арда. През 50-те години на XX век започва изграждането на язовир Студен кладенец и това налага жителите на няколко села по поречието на Арда да бъдат изселени на по-високо. Така оригиналното Гняздово остава на дъното на язовира, а днешното село е всъщност горната махала на старото село.

Гняздово

Някога е имало училище и детска градина, които вече са превърнати в частни домове. И добре че поне не стоят в забвение, а новите собственици са им вдъхнали нов живот.

Гняздово

Къщите са строени през петдесетте и шейсетте години на XX век. Повечето са изградени с камък на първия етаж и тухли на втория. Има къщи изцяло каменни, има и комбинация между камък и кирпич. Гняздово не е архитектурен резерват и новите къщи се строят по нови технологии. Съответно след време старият облик на селото вероятно ще се загуби.

Гняздово

Към 2015 г. в селото има едва петдесетина населени къщи. От 2016 г. насам започва бавно да се възстановява и да се развива за туризъм, земеделие и риболов. В самото село гости посрещат къща за гости „Бягство при езерото“ и магазинът с кръчма на Халим ага. В зона за къпане „Гняздово“, която отстои на 1 км от селото, се изградиха нови бунгала и вили за настаняване на туристи. Там е и най-привлекателното място за риболов и водни спортове, тъй като има достъп до брега и кръчма с хубава тераса, надвиснала над водата.

Студен кладенец

Красотата на Гняздово е в заобикалящата го природа. Тук няма читалище и няма да откриете запазени традиции. Липсват занаятите и старите майстори са изчезнали. Местните хора си живеят кротко, гледат животни и зеленчуци в градината за собствена консумация. В малкото магазинче понякога може да се намерят домашно мляко и яйца. В западния край на селото има голяма овцевъдна ферма, в която животните се отглеждат за месо за износ към Турция.

Гняздово

Опазването на околната среда не е от първостепенно значение за местното население, което се надявам да се промени към по-добро.

Природата обаче е обгърнала Гняздово с красотите си и, макар местните да не го осъзнават, се е запазила в автентичния си вид. Богатото биоразнообразие прави така, че районът да прилича на огромен зоопарк.

Гняздово

Често, докато си пием кафето на верандата, в небето прелита египетски лешояд. Или докато работим в градината, забелязваме белоглави лешояди да се реят над гората. С далекогледната тръба наблюдаваме ято къдроглави пеликани в язовира. А семейство бели щъркели си свиха гнездо на стълба точно пред терасата. И още – костенурки, лисици, зайци и елени обитават гората и наминават през селото от време на време. Късните вечерни концерти са запазени за чакалите, които понякога преминават съвсем близо до оградата и ако се вгледаш, ще забележиш десетки светещи очи в тъмнината.

Костенурка

Гняздово е удобна точка за посещение на Перперикон и Каменните гъби, Крепостта Моняк и моста при село Лисиците, Юмрук скала, Средна Арда, Орешари и Кован кая, Абразивните кладенци и стената на язовир Студен кладенец, Водопадът на сътворението и крепостта Ефраим. В цял един ден може да се разходите по долината на Арда от Ардино до Кърджали. Или да посетите Кърджали, Историческия музей и Райски изглед. Едно село – много възможности.

Ако статията ви е харесала, споделете мнение в коментар. Вашите отзиви са подкрепа и вдъхновение за мен. Благодаря!

Видеото за Гняздово в канала ми в YouTube:

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Село Гняздово на язовир Студен кладенец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *