Орешари – там, където Крумовица и Арда се сливат

Орешари – там, където Крумовица и Арда се сливат

Това място е възхитително. Намира се на 50 км южно от Хасково и 55 км източно от Кърджали. Представлява голямо плато на върха на скален масив, надвиснал над долината на Арда. Под платото са скалната арка и скалната гробница с форма на трапец, известна още като Поп Мартиновата дупка. Тук ви разказвам как се стига до платото – подходът към арката и към платото са два различни маршрута.

Орешари
Платото на защитена местност Орешари

Орешари е защитена местност – една от най-богатите на биоразнообразие територии в Източни Родопи. Ловна територия е на двойка царски орли. Скалните пещери се обитават от няколко вида прилепи. Повече за видовете прочетете в сайта на Новото тракийско злато. Районът е карстов, покрит с гори от келяв габър, маклен и мъждрян. Орешари се намира в землището на село Долно черковище, над железния мост на река Арда.

Железният мост
Железният мост на река Арда

След като минете железния мост, завивате надясно и карате около 2 км по асфалтовия път, който плавно се изкачва покрай скалите (вляво са скалите, вдясно е долината на Арда).

Долината на Арда
Пътят плавно се изкачва, Арда е отдясно

Спирате колата вдясно след скалния пояс. Вляво и нагоре тръгва почвен път – не се вижда добре, защото не се използва често, но е първият почвен път след скалния масив. Този път води до изоставеното през 1989г село Орешари (историята на селото прочети тук). След около 200м пеш по този почвен път, в млада ниска гора, в един момент става открито и тогава трябва да завиете остро наляво, почти наобратно, за да хванете пътеката за платото. Иначе ще отидете в селото. Пътеката за платото следва за кратко открита поляна и навлиза като тунел в широколистна горичка.

Орешари тунел
Тунелът към платото

Веднага след тунела се открива платото над скалния масив, от чийто ръб е тази гледка:

Орешари
Гледка към Арда от Орешари

Панорама към железния мост:

Панорама към Арда
Поглед към железния мост от Орешари

Общо времето пеш от колата до платото е към 20 мин.

Зара на Орешари
Да се любуваш на простора

В края на горичката има останки от крепост Кая баши, която е имала стратегическо местоположение, предвид идеалната видимост от скалния ръб. В днешно време обаче е останало само това:

крепост Орешари
Останки от крепостта на Орешари

В района на Орешари си заслужава да посетите още тракийско светилище Пчелен камък (Кован кая). Отново скала (вие какво си помислихте?) с десетки издълбани ниши по целия отвес. Намира се до пътя – на север от платото Орешари. Името й идва от асоциацията, че скалата прилича на кошер, защото е осеяна с множество дупки. От пътя се вижда така:

Пчелен камък
Тракийски ниши „Пчелен камък“

Може да се изкачите и отгоре по пътека, която тръгва отляво на скалата. Има малък паркинг, три избелели табели и вдясно от тях черен път. Вдясно от черния път се отбива пътеката, която ви извежда над скалата. Внимавайте, защото 50м след като сте хванали пътеката, има скален участък с отвор в земята, необезопасен, необозначен и доста опасен, особено ако сте с дете. Отворът води към подземна пещера, но в нея ще влезем следващия път, когато сме подготвени с необходимото оборудване.

Пчелен камък
Подземна пещера на Пчелния камък
Кован кая
Гледка от върха на Пчелния камък (Кован кая)

Вляво от тракийските ниши има нова сграда, създадена по проект и планирана да бъде информационен център, какъвто обаче не е. Вляво от тази сграда тръгва пътека към друга интересна скала с голяма ниша (пещера) в нея и отново изсечени в скалата дупки. Не открихме име на нашата карта, табелата не се чете и предположихме, че и тази скала е част от култовия комплекс „Пчелен камък“.

СКална ниша
Скалната ниша вляво от Кован кая

Всички тези комплекси с изсечени в скалите ниши датират от времето на траките и се счита, че са служели за поставяне на урни с прахта на жреците или най-знатните хора в племето. Дупките, имат трапецовидна форма, изсечени са от човек и винаги са разположени на недостъпно от земята място (високо в скалите).

скална ниша
Скалната ниша (пещера)
Кован кая
Тракийски ниши „Кован кая“

И така защитена местност „Орешари“ и долината на Арда са една превъзходна еднодневна дестинация, в която се потапяте в света на траките и природното богатство на Източните Родопи. В района се намират два хотелски комплекса – Арда и Перпера – точно на брега на Арда са и двата, превъзходна локация, отлични условия за почивка, но с посредствена кухня и слабо обслужване. За нощувка препоръчвам къща „Бягство при езерото“ , ако предпочитате настаняване в стая, или къмпинг „Слънчевата ферма“ (ако сте почитател на пътуването с кемпер или спане на палатка).

Споделете ако статията ви е харесала. Или споделете мнение в коментар. Ако четенето ви беше интересно, абонирайте се през формата долу, за да получавате най-новите статии директно по имейл. Изпращам само полезни неща!

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Орешари – там, където Крумовица и Арда се сливат”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *