Средна Арда – голямата сестра на Юмрука

Средна Арда – голямата сестра на Юмрука

Средна Арда и Юмрук скала са две защитени местности на северния бряг на язовир Студен кладенец. Разделя ги устието на Перперешка река, която на това място се влива в Арда.

На пръв поглед Юмрукът изглежда по-мащабен по размери (346 ха), тъй като представлява внушителен скален масив, надвиснал над водите на Студен кладенец. но всъщност Средна Арда го превъзхожда по територия (420 ха). Тя е като по-голямата сестра, която бди над брат си.

Средна Арда и Зара
Средна Арда и Зара – западна част, отсреща вдясно е масивът на крепостта Моняк

До Средна Арда се достига от три посоки – от село Звезделина, от село Висока поляна и от село Сватбаре. Пътека нагоре има и от ЖП спирката „Средна Арда“. Ние сме я обиколили от всички страни, но най- ни харесва подходът от Звезделина. На нито един от подходите към защитената местност няма табела – нито информационна, нито указателна.

Над спирка „Средна Арда“ има отвесна скала, в която са запазени множество скални ниши – свидетели за тракийското минало на това място. Нишите се наблюдават най-добре от водата (с лодка) или ако вървите пеш по линията.

Звезделина и Широко поле
Поглед на запад – в подножието е село Звезделина, отсреща – село Широко поле и зад него крепостта Моняк
Коджа кая в Средна Арда
Коджа кая в Средна Арда

Средна Арда разделям условно на три части, всяка от които е белязана от малко връхче (нещо като скален нос, издаден над язовира). От запад на изток – първият нос гледа към крепостта Моняк, село Широко поле и въжения мост при село Лисиците.

Осман тепе
Оман тепе
Осман тепе
Оман тепе в защитена местност Средна Арда

Върхът в средната част е известен като Оман тепе и е висок 500 м. Панорамата от Оман тепе е изключителна. От всички прогледни места е възможно да се наблюдават белоглави лешояди, които гнездят в недостъпните скали на двете защитени местности. Тук вижте повече инфо за видовото разнообразие в Средна Арда.

Гледка към Юмрука и язовир Студен кладенец
Гледка към Юмрука и язовир Студен кладенец
панорама и Зара
Зара се оглежда

В най-източната част е връх Кузбаши с височина 585 м. Той гледа към Буюк дере и дивечовъден участък „Студен кладенец“.

Кузбаши в Средна Арда
Кузбаши, 585 м

За преход в Средна Арда си отделете поне 5 часа и се екипирайте като за планински поход. Територията не е лесно достъпна, теренът е пресечен и на много места пътеката се губи. Кръгов маршрут не е възможен – тръгвате и се връщате по една и съща пътека. Маркировка няма и ако не се ориентирате добре, по-добре си наемете водач.

От Средна Арда към Перперешка река
Поглед от Средна Арда към Перперешка река

Не забравяйте, че защитените местности в България са обявени с цел опазване на изключително значими видове от флората и фауната – някои със световно значение. В тях се влиза с уважение към обитателите им, на които е позволено единствено да се наслаждаваме. Не да късаме, берем, тъпчем, викаме, предизвикваме шум и т.н. Само да им се наслаждаваме.

Важно да се знае:

  • Снимането с дрон е забранено
  • Не си берете люляк и други цветя – те са, за да красят природата, а вятърът да разнесе семенцата им, за да се размножат.
  • Забранени са още бивакуването и паленето на огън
  • Практикуването на алпинизъм и делтапланеризъм
  • Придвижването с всякакъв вид мотори
  • Високата музика и говоренето на висок глас (викане)

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Средна Арда – голямата сестра на Юмрука”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *