Юмрук скала – царство на лешояди и елени

Юмрук скала – царство на лешояди и елени

Юмрук скала е защитена местност в Източните Родопи.

Една от най-малките, но най-живописните, заради скалният венец на върха й, приличен на стиснат юмрук, ако го погледнеш от юг. Намира се на северния бряг на язовир Студен кладенец, горе-долу по средата на язовира. Представете си изключителни панорами към язовира и южните дялове на Родопите. Представете си още скален венец, огърлица от гъста дъбова гора и тяло от синя вода. И по целия този ареал щъкат диви животни и избуява екзотична растителност, а всеки сезон предлага изживяване в различни цветови комбинации.

Юмрук скала
Юмрук скала, снимана през май от каяка в язовир Студен кладенец

В подножието на Юмрука от изток е село Гняздово, на 20 км от Кърджали,

на юг граничи с язовир Студен кладенец, на запад с река Перперешка, а на север – землището на село Сватбаре. Изглежда достъпен, но всъщност е доста диво място, с една основна пътека за достъп, по която човек често се обърква, ако го посещава за пръв път. Местен водач от къща „Бягство при езерото“ в село Гняздово може да ви качи до горе (с предварителна заявка) и да ви преведе така, че да видите елени и лешояди по пътя, но без да ги притеснявате. Ще ви разкаже както историята за мястото, така и интересни случки от селото и живота в Родопите.

Юмрука отгоре
Априлска гледка от Юмрука на югозапад

Изходна точка за прехода към Юмрук скала е село Гняздово, на 220 м.надм.вис. Височината на върха е 587 м. Половината от маршрута е прокаран по хубав черен път в широколистна гора, следва около километър преход по пътека в открити ливади и един скалист участък и после тази пътека влиза в гората на Юмрука и ви отвежда до върха. Почти е невъзможно да откриете влизането на пътеката в гората на Юмрука без водач – трудно се вижда и няма маркировка. Всъщност маркировка няма никъде, само скални пирамидки, но те се появяват по-нагоре.

Юмрук кая
Гледка от Юмрук скала към острова в язовир Студен кладенец през май

Интересно

На върха на защитената местност някога е имало крепост, но от нея почти нищо не е останало – само единични каменни дувари, тук-там някое парче от керамичен съд. Имала е добра видимост към други крепости в Източни Родопи – Средна Арда, Моняк, Зорница. По откритите места – точно след скалистия участък и преди пътеката да навлезе в гората има дива чубрица и мащерка, които отдалеч разнасят ухание напролет. Гората на Юмрука е смесена – дъб, келяв габър, драки и много люляк.

Юмрук скала
Гората на Юмрук скала през май
Юмрука
Диви цветя по Юмрук скала през април

Фауна

На Юмрук скала гнезди колония белоглави лешояди една от най-големите в Източни Родопи. Освен тях, оттук се наблюдава черна каня, черен щъркел и скален орел. По поляните под Юмрука броди елен лопатар и неговите кошути. Понякога се виждат единични екземпляри, друг път ще видите стадо от десетина животни да пасе на някоя открита поляна в гората. За да ги уловите в кадър, трябва да имате добър фотоапарат с широкоъгълен обектив. Но при всеки случай ще им се насладите отдалеч, защото няма да ви допуснат да ги доближите.

Елен лопатар
Елен лопатар под Юмрук скала през юни
Юмрука скала
Поглед от Юмрука към Перперешка река и Средна Арда през април

Факти и съвети:

 • Общо преходът нагоре и обратно е около 3 часа.
 • Вземете си вода – по маршрута няма чешми.
 • Със смяната на сезоните е различно препоръчителното време за посещение : лятото много рано сутрин или късен следобед – почти надвечер, есен – ранен следобед, зима и пролет – по обяд.
 • Местните го наричат „Скалата“, а народното му име е „Юмрук кая“ (кая от турски – скала).
 • В края на село Гняздово към Юмрука има овчарник с две големи овчарски кучета. Съветът ни е да го заобиколите по-отдолу и да се върнете на пътя след овчарника.
Юмрук скала
На върха през ноември

Важно да се знае:

 • Снимането с дрон е забранено
 • Ловът е забранен
 • Не си берете люляк и други цветя – те са, за да красят природата,а вятърът да разнесе семенцата им, за да се размножат. В ръцете ви ще умрат безцелно и безславно. Нали не искате това?
 • Забранени са още бивакуването и паленето на огън
 • Практикуването на алпинизъм и делтапланеризъм
 • Придвижването с всякакъв вид мотори
юмрука
Юмрук скала, сниман от дивечовъден участък Студен кладенец през септември

Може да се включите в организирано пътуване или уикенд с включен водач, за да не мислите за маршрута, а само за моментите, които да уловите с апарата или бинокъла си. Решите ли да я посетите индивидуално, правете го с уважение и имайте винаги наум, че това е защитена местност – по-чувствителна е на човешко присъствие и е достатъчно, че ни допуска да се насладим на природната й красота.

Юмрук скала
Наблюдение на птици от Юмрука

Сподели ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии по имейл.

Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости, по малко фермер и ръководител на къмпинг и в останалото време - блогър

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Сподели

One Reply to “Юмрук скала – царство на лешояди и елени”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *