Юмрук скала – царство на лешояди и елени

Юмрук скала – царство на лешояди и елени

Юмрук скала е защитена местност в Източните Родопи.

Една от най-малките, но най-живописните, заради скалният венец на върха й, приличен на стиснат юмрук, ако го погледнеш от юг. Намира се на северния бряг на язовир Студен кладенец, горе-долу по средата на язовира. Представете си изключителни панорами към язовира и южните дялове на Родопите. Представете си още скален венец, огърлица от гъста дъбова гора и тяло от синя вода. И по целия този ареал щъкат диви животни и избуява екзотична растителност, а всеки сезон предлага изживяване в различни цветови комбинации.

Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Юмрук скала, снимана през май от каяка в язовир Студен кладенец

В подножието на Юмрука от изток е село Гняздово, на 20 км от Кърджали,

на юг граничи с язовир Студен кладенец, на запад с река Перперешка, а на север – землището на село Сватбаре. Изглежда достъпен, но всъщност е доста диво място, с една основна пътека за достъп, по която човек често се обърква, ако го посещава за пръв път. Местен водач от къща „Бягство при езерото“ в село Гняздово може да ви качи до горе (с предварителна заявка) и да ви преведе така, че да видите елени и лешояди по пътя, но без да ги притеснявате. Ще ви разкаже както историята за мястото, така и интересни случки от селото и живота в Родопите.

Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Априлска гледка от Юмрука на югозапад

Изходна точка за прехода към Юмрук скала е село Гняздово, на 220 м.надм.вис. Височината на върха е 587 м. Половината от маршрута е прокаран по хубав черен път в широколистна гора, следва около километър преход по пътека в открити ливади и един скалист участък и после тази пътека влиза в гората на Юмрука и ви отвежда до върха. Почти е невъзможно да откриете влизането на пътеката в гората на Юмрука без водач – трудно се вижда и няма маркировка. Всъщност маркировка няма никъде, само скални пирамидки, но те се появяват по-нагоре.

Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Гледка от Юмрук скала към острова в язовир Студен кладенец през май

Интересно

На върха на защитената местност някога е имало крепост, но от нея почти нищо не е останало – само единични каменни дувари, тук-там някое парче от керамичен съд. Имала е добра видимост към други крепости в Източни Родопи – Средна Арда, Моняк, Зорница. По откритите места – точно след скалистия участък и преди пътеката да навлезе в гората има дива чубрица и мащерка, които отдалеч разнасят ухание напролет. Гората на Юмрука е смесена – дъб, келяв габър, драки и много люляк.

Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Гората на Юмрук скала през май
Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Диви цветя по Юмрук скала през април

Фауна

На Юмрук скала гнезди колония белоглави лешояди една от най-големите в Източни Родопи. Освен тях, оттук се наблюдава черна каня, черен щъркел и скален орел. По поляните под Юмрука броди елен лопатар и неговите кошути. Понякога се виждат единични екземпляри, друг път ще видите стадо от десетина животни да пасе на някоя открита поляна в гората. За да ги уловите в кадър, трябва да имате добър фотоапарат с широкоъгълен обектив. Но при всеки случай ще им се насладите отдалеч, защото няма да ви допуснат да ги доближите.

Елен лопатар
Елен лопатар под Юмрук скала през юни
Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Поглед от Юмрука към Перперешка река и Средна Арда през април

Факти и съвети:

 • Общо преходът нагоре и обратно е около 3 часа.
 • Вземете си вода – по маршрута няма чешми.
 • Със смяната на сезоните е различно препоръчителното време за посещение : лятото много рано сутрин или късен следобед – почти надвечер, есен – ранен следобед, зима и пролет – по обяд.
 • Местните го наричат „Скалата“, а народното му име е „Юмрук кая“ (кая от турски – скала).
 • В края на село Гняздово към Юмрука има овчарник с две големи овчарски кучета. Съветът ни е да го заобиколите по-отдолу и да се върнете на пътя след овчарника.
Юмрук скала - царство на лешояди и елени
На върха през ноември

Важно да се знае:

 • Снимането с дрон е забранено
 • Ловът е забранен
 • Не си берете люляк и други цветя – те са, за да красят природата,а вятърът да разнесе семенцата им, за да се размножат. В ръцете ви ще умрат безцелно и безславно. Нали не искате това?
 • Забранени са още бивакуването и паленето на огън
 • Практикуването на алпинизъм и делтапланеризъм
 • Придвижването с всякакъв вид мотори
Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Юмрук скала, сниман от дивечовъден участък Студен кладенец през септември

Може да се включите в организирано пътуване или уикенд с включен водач, за да не мислите за маршрута, а само за моментите, които да уловите с апарата или бинокъла си. Решите ли да я посетите индивидуално, правете го с уважение и имайте винаги наум, че това е защитена местност – по-чувствителна е на човешко присъствие и е достатъчно, че ни допуска да се насладим на природната й красота.

Юмрук скала - царство на лешояди и елени
Наблюдение на птици от Юмрука

Сподели ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Юмрук скала – царство на лешояди и елени”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *