Пет причини да посетите Златоград

Пет причини да посетите Златоград

У нас октомври е месец за пътувания. Месецът, в който е роден Васко. Месецът, в който имаме по-малко гости и успяваме да отделим време за себе си. И винаги си подаряваме пътуване до ново място.

Петте причини

да избереш Златоград

за твоя следваща дестинация не включват само забележителности. Златоград е интересна дестинация, освен с културното наследство и с някои свои съществени предимства.

Най-южният град на България.

Отстои на 4 км от границата с Гърция.

Разположен е в долината на река Върбица, на 430 м средна надморска височина. При Златоград се събират две реки Аламовска и Голяма река и се вливат във Върбица. На Аламовската река е язовир Златоград. В района има и няколко църкви и параклиси, но най-интересната и старата от тях е „Свето Успение Богородично“, която препоръчвам да посетите.

Етнографски комплекс Златоград

Етнографски ареален комплекс

Удивителна възрожденска архитектура

В Златоград действително се потапяш в периода на българското Възраждане. Тук е като един малък паралелен свят, който те пренася в епохата на килийните училища, каменните зидове и традиционните занаяти. Част от сградите са автентични, другите са реставрирани или изградени напълно, но в същия стил. Ако се вгледате обаче, ще откриете невероятни архитектурни шедьоври на по над 100 години. Разходката из занаятчийските работилнички е задължителна. В покрития мост над реката (и на сайта на комплекса) има календар на събитията през годината. Открит пазарен ден, ден на чевермето и още примамливи имена, които ни показват истинската красота на българските традиции.

Етнографски комплекс Златоград
eak_10

СПА в Златоград

Да, правилно сте прочели – в най-южния град на България СПА туризмът се развива с добри темпове.

Горещо джакузи, хидромасажни вани и още примамливи процедури

се предлагат вече в няколко хотела в града. Един от тях – Александър се намира почти в самия етнографски комплекс, останалите са в центъра на града.

Скалните феномени

Тракийска култура и природа в едно

Само на 15 км на изток от Златоград, на леснодостъпно място до сами пътя, ще откриете скален комплекс с изумителни форми. Гущерът, гъбата, лъвът и много други, които въображението ви ще открие. Източните Родопи са били дъно на топло море преди около 35 млн.години. В това море са избухвали множество подводни вулкани и именно те са оформили скалите по този изумителен начин.

Не само природата обаче е оставила своя отпечатък тук. Хилядолетия назад скалата е била обожествявана от тракийските племена, населявали нашите земи. В скалите между селата Добромирци, Дедец и Бенковски ще откриете многобройни скални съоръжения – наследство от траките. В съчетание с чудната гледка, която се разкрива, мястото буди истинско възхищение.

Гледка от светилището при Бенковски
Скални изсичания Бенковски
Скални форми Бенковски

Близко е до Гърция

Български традиции и Егейско море

Ако възрожденската архитектура и СПА процедури не са ви достатъчни, лесно може да отскочите до Гърция през близкия КПП Термес. Първият по-голям град от другата страна на границата е Ксанти. Още 20 km на юг и сте на плажа на Авдира на Егейско море.

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *