Долината на Арда – топ 4 места от Ардино до Кърджали

Долината на Арда – топ 4 места от Ардино до Кърджали

В тази статия описвам еднодневното ни пътуване с приятели от Варна, в който посетихме 4 топ забележителности по долината на Арда. Тръгнахме от Кърджали към Ардино сутринта. Без да бързаме преминахме през Дяволския мост, Орлови скали, завоя „Подкова“ и висящия мост при село Сухово на язовир Кърджали.

Отделихме си време за обяд по пътя. И завършихме с прекрасен залез на вечеря в кораб-ресторант „Емона“.

Долината на Арда

Най-голямата река в Родопите,

Арда извира от Ардин връх при село Горна Арда, община Смолян в Западни Родопи. Преминава по дължината на цялата планина и при Балък дере, северно от село Славеево в община Ивайловград, напуска пределите на България и навлиза в Гърция.

Река Арда е дълга 290 км,

241,3 км от които са на българска територия. Това я прави 9-та по големина в България. По нейното поречие е изградена най-голямата язовирна каскада в България, образувана от язовирите Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград.

Дяволски мост

Дяволът е в отражението

Много са легендите, които витаят около моста, тъй като от край време местните хора са склонни да придават свръхестествени сили на някои природни събития. Легендата за лика на Дявола разказва, че дълго време никой майстор не успявал да вдигне мост на това най-тясно, но най-буйно място на реката. Младият майстор Димитър обаче се заинатил и решил, че ще вдигне мост, пък каквото ще да става.

През нощта насън му се явил самият Дявол и му рекъл, че ще му разкрие тайната на успешния строеж. Условието било да вгради образа на Дявола в моста, който обаче хем да е видим, хем да е невидим. И още – образът да не е материален, но да може да се пипне. Майсторът се навил, построил моста и използвал отражението му във водата, за да пресъздаде лицето на Дявола.

Дяволски мост

Истинската история

В действителност мостът е построен по поръчка на султан Селим I

върху основите на стар римски мост. В началото на 16-ти век султанът решава, че е редно да се възстанови търговския път, минавал по моста в Римско време. Поръчва на местни майстори да го изградят наново. И така по него отново започва да преминават кервани, натоварени със стока и най-често пътуващи между Филипополис (Пловдив) и Адрианопол (Одрин). Пет века по-късно мостът е все така здрав и въпреки, че вече не е пътна артерия, ни радва с великолепието си.

Асфалтов път води до самия мост – има паркинг и малка будка, където се плаща входната такса и може да си вземете сувенири, вода, кафе и др. Преди моста има изградена голяма беседка с барбекю. И е осветен през нощта – за всички любители на нощните кадри.

Дяволския мост
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Орлови скали

Ако сте в района на Ардино, не пропускайте да посетите огромната скала със стотици издълбани в нея дупки с форма на трапец. Орлови скали е част от мрежата култови комплекси в Източни Родопи. Те са наследство от траките и техния

култ към скалата и Бога Слънце.

Мястото, където трябва да отбиете от пътя, е обозначено с табела. Под комплекса има малък паркинг, а до самите скали ви води тясна пътека, която се изминава за 10-тина минути.

Завоят Подкова и висящият мост

Висящите мостове – най-старият вид мостове в света.

Отпътуваме от Ардино в посока Кърджали, за да се насладим на красотата на Арда в района на язовир Кърджали. От село Боровица до село Сухово Арда извива снага в живописни меандри, които, в съчетание с красивите родопски форми, създават великолепни картини.

Завоят е леснодостъпен – отбивката е на самия път. И е изключително красив. Има стръмна, но кратка пътека, която ви отвежда малко над пътя и ви показва още панорами.

Подковата се съчетава добре с висящият железен мост при село Сухово – още само 2 км до края на асфалтовия път. Сухово е малко, идилично село, на ръба на планината. Под селото има мост с желязна конструкция – някога единствената връзка между двата бряга на язовира. Колите се оставят на малък паркинг в края на селото и оттам по пътека слизате до моста за около 10-15 мин.

Заводят Подкова
Въжен мост при село Сухово
Мост при Сухово
  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Виж видеото от това пътуване в моя You Tube канал:

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

2 Replies to “Долината на Арда – топ 4 места от Ардино до Кърджали”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *