Топ 10 места и атракции в Източните Родопи

Топ 10 места и атракции в Източните Родопи

Направихте ли план за следващото си пътешествие? Нали не сте забравили да включите и Източните Родопи? Дали ще се впуснете в епичен поход с каяк по Арда или ще отделите уикенд време за някое екоприключение, Източни Родопи е мястото. Те са екзотичната дестинация, която в последните години се превърна в задължителна за всеки истински пътешественик. Заради каузата „Устойчиво развитие на Източни Родопи“ и заради естествената любов към тази прекрасна планина, събрах тук моите топ 10 места и атракции. Юмрук кая

Юмрук кая намира се на 20 км от Кърджали с изходна точка село Гняздово. Юмрукът е магично място – огромен скален масив с огърлица от дъбова гора на шията си. Кая означава скала (от турски). Юмрукът е защитена местност и изкачване е възможно само до първата панорамна тераса, където няма опасност да обезпокоите колонията белоглави лешояди, гнездящи в скалите на върха. Панорамната точка е вълшебно място – скалист ръб, от който се разкрива чудна гледка към язовир Студен кладенец и най-източните родопски била чак до Черната скала при Маджарово. Истинско празненство за очите. Може да се запишете в организирано посещение или да си наемете индивидуален водач, защото пътеката не е маркирана и сами трудно ще я откриете. Освен това мястото е пълно с диви животни, които водачът знае как да заобиколи, за да не ги притеснява, така че – дерзайте смело към Юмрук кая.Студен кладенец

Язовир Студен кладенец – един от трите язовира по поречието на река Арда ви приканва да се насладите на романтични заливи и тайнствени водопади. Най-лесен е достъпът през селата Калоянци и Гняздово, на 20 км източно от Кърджали. Огромното езеро с изумруден блясък крие чудеса, които разкрива само пред истинския пътешественик. С многобройни места за къпане и плажуване, каякинг турове и сърфинг спотове, Студен кладенец привлича все повече любители на активната почивка сред природата.

язовир студен кладенец

Завоят – подкова на язовир Кърджали е едно запомнящо се място, заради ослепителната красота на езерната вода, прегърната от планинските била. Намира се между селата Стар читак и Рибарци, отбивката е при село Боровица, а отбивката за Боровица е по пътя Ардино – Кърджали. Не само подковата е интересна – целият криволичещ път от село Боровица до село Сухово, виещ се между планината от едната ви страна и язовира от другата, ви предлага неспирни красоти, цветове и аромати. От аромати на горски плодове, до аромати на прясно снесена оборска тор на пътя. Но и това е част от Източните Родопи, значи е част и от приключението. Пътят завършва при село Сухово и въженият мост, по който си заслужава да преминете и ако е лято – да се изкъпете в свежата езерна вода. За по-приключенски настроените е вариантът да си вземете колелото и да оставите колата при село Дъждовница (пътят Кърджали – хотел Боровица). Оттам с колелото се спускате по черния път към Снежинките – по моста до Сухово – подковата и обратно. Само дето връщането след моста е само изкачване и е малко хард, нооо си заслужава.

Завоят Подкова

Моста на Сухово
Въженият мост при село Сухово

Нулата на язовир Кърджали и връх Бездивен – този маршрут е предизвикателство за по-неопитните в планинските преходи, затова бъдете сигурни, че сте подготвени за продължителен преход в пресечена местност с надеждни обувки и достатъчно вода. Заглавието води към линк, където подробно е обяснено как да стигнете. Ние само ще добавим, че всяка крачка, всеки дъх и всяка капка пот от това приключение си заслужава. Не само заради гледките. Заради преживяването. И надмогването над себе си. Ще разберете защо.

Бездивен
По билото на слизане от Бездивен

Меандрите на Арда при Маджарово – как да ги опишем тези меандри след всичко изписано, освен като едни от най-впечатляващите извивки на река Арда, особено в съчетание с внушителните назъбени скали на някогашния кратер на вулкана Маджарово. Искате още ли? Навсякъде кръжат лешояди – величествените птици са в своето царство и вие сте им на гости, не обратното. И още има – взаимодействието на реката с богатата на минерали скала, е създала чудни места, пълни с ахати, ясписи, аметисти, корали. Вълшебно място. Просто топ.

Арда при Маджарово

Слънчевата ферма в село Тънково – фермите в България доскоро не бяха атрактивни за посещение, но в последните години една след друга се появяват все повече интригуващи места, където си заслужава да прекараш дори цял един ден. Слънчевата ферма е едно такова място, особено подходящо за семейства с деца. Мотото на фермата е „Завръщане към селото“, тъй като там се докосвате до всички забравени, но вълнуващи неща като да погалиш и нахраниш зайче, да нарисуваш керемида или да се облечеш в дрехи от едно време. Създадени са удобства за престой, а сезонът във фермата започва след 1-ви юни.

Слънчевата ферма

Харман кая – мистичните скали на свещеното място, наречено Древната обсерватория на траките, ви очаква близо до село Биволяне южно от Момчилград. Скален комплекс, който по своята същност и значимост се доближава до Перперикон, осеян с множество жертвени олтари, тайнствени скални изсичания и мистични кръгове. Към всичко това прибавяме и спиращата дъха гледка към Източните Родопи и получаваме поредното предизвикателно място за посещение през тази година.

Харман кая
Скалите на Харман кая

Дивечовъден участък „Студен кладенец“ – ако обичате елени, сърни, лисици и зубри, не пропускайте дивечовъдния участък на южния бряг на язовир Студен кладенец. До него може да стигнете с лодка от зона за къпане „Гняздово“ или с автомобил 4х4 през Момчилград и село Нановица. Резерватът е богат на дива природа, плюс прекрасни гледки, извиращи от всеки ъгъл на пъстрата широколистна гора. Оттук може да се любувате на Юмрук кая и Средна Арда, острова на муфлоните и скалните откоси на защитена местност Големия сипей.

Елени в Студен кладенец

Абразивни кладенци – мястото, известно като „Лунната повърхност“, ще откриете веднага след стената на язовир Студен кладенец до село Студен кладенец. Пътека от информационната табела на паркинга ви води до началото на скалите, мощно набраздени от силата на абразивните частици във водната стихия, заливаща скалите хилядолетия наред. Арда си е проправила тесен път между скалите, известен като Дяволският каньон, чиято дълбочина досега никой не се е наел да измери.

Абразивни кладенци
Абразивни кладенци след стената на язовир Студен кладенец

Вейката – най-южната точка на България. В моя пътепис за Вейката съм споделила, че този връх не е за всеки. Трябва да сте подготвени за дълго и изключително панорамно ходене, било след било, гора след гора, пътека след пътека (понякога и без пътека), до достигане на заветните 1463 м и най-южната точка на България. Има защо върхът да се казва Вейката – дръжте си здраво шапката и се запасете с вода, особено в топлия сезон. Тия редуващи се била на запад-северозапад и поглед чак до Егейско море на юг, на такава скромна височина, няма да намерите другаде в България.

Връх Вейката
Слизане от Вейката
Сподели, ако статията ти е харесала. Или напиши коментар какво ти е било полезно да прочетеш.

Абонирай се и ще получаваш всяка нова статия директно по имейл.

Loading

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Топ 10 места и атракции в Източните Родопи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *