Парк Простор и Обсерваторията в Кърджали

Парк Простор и Обсерваторията в Кърджали

Ако разполагате с половин ден в Кърджали и нямате автомобил, ви препоръчвам да посетите парк Простор и Астрономическата обсерватория. Дестинацията е интересна дори за кърджалийци, повечето от които, особено младите, вероятно никога не са я посещавали. Денят, който отделите за тази разходка, трябва да е слънчев и ясен. Тогава е най-сигурно, че с помощта на астрономическите уреди ще погледнете към един удивителен нов свят – този на Космоса.

Парковете на Кърджали

Вгледайте се дълбоко в природата и ще разберете живота по-добре.

Алберт Айнщайн

В град Кърджали има 3 парка – градският парк с пеещия часовник, парк „Горубсо“ и парк „Простор“, който е най-голям от трите.

На територията на парк „Простор“ е стадион „Арена Арда“ и откритата детска площадка. Тук е също гаровата площадка за неработещото вече детско влакче, от което са останали само железопътната линия и кафенето, известно като „Гаричка“. В парка има обособени кътове за пикник и отдих, както и оградени площи за разхождане на домашни кучета.

От 2022 г. има и въжена градина с няколко кръга – за по-малки и по-големи деца.

Атракция в парк „Простор“ е изложения боен самолет „МИГ-21“, символизиращ свободата.

Астрономическа обсерватория

Създадена на 1 септември 1966 г.

Обсерваторията в Кърджали носи името „Славей Златев“ – в памет на нейния създател и първи директор. Славей Златев е изявен учен и астроном от Кърджали, който първи изследва връзката между археологията и астрономията в тракийското светилище Татул.

Телескопите, с които се наблюдават небесните светила в Обсерваторията, са статични и мобилни. Статичният рефракторен телескоп е монтиран във въртящия се купол на залата за наблюдения. С него се наблюдава Слънцето и обектите от Слънчевата система. От същия вид – рефракторен телескоп има и мобилен, който се използва за масови наблюдения и школи по астрономия. С по-новия 11-инчов рефлектор се виждат по-добре комети, мъглявини и обекти в Млечния път.

Астрономическа обсерватория Кърджали

Звездно пътешествие

И все пак тя се върти.

Галилео Галилей

В главната зала на обсерваторията в Кърджали е големият телескоп, с който може да се наблюдават Слънцето, Луната и други обекти от Слънчевата система и Млечния път. От съществено значение е да си изберете ясен и слънчев ден за посещение. Това е основното – небето да е чисто от облаци, за да успеете да погледнете към Космоса.

Астрономическа обсерватория Кърджали
Астрономическа обсерватория Кърджали

За по-запалените

В обсерваторията се провеждат специализирани учебни часове по астрономия. Ако детето ви има интерес към науките, може да го запишете в кръжок по астрономия.

Всяко лято през август се провежда и астрономическа школа за наблюдение на небесните тела. Мястото на школата традиционно е в КК „Белите брези“. Заниманията по астрономия запознават учениците с произхода на Вселената, звездното небе, планетите и галактиките.

Посещение

Най-удобният подход за разходка до Обсерваторията е откъм квартал „Студен кладенец“ и Дом „Майка и дете“ в Кърджали. Хващате асфалтовата алея право нагоре, докато алеята стане пътека и направи завой наляво, който ви отвежда до Обсерваторията. Съчетавате приятна разходка сред природата и нови знания.

Астрономическата обсерватория в Кърджали работи всеки ден от 9:00 до 17:00 ч. Ако имате желание и с предварителна уговорка, може да отидете и в по-късен час, на смрачаване, за да наблюдавате Луната и космическите обекти, които се виждат по-добре вечерта.

Входната такса за възрастен е 2 лв. За дете до 10 г. е 1 лев.
Телефон за връзка: + 0361 6 15 56

Астрономическата обсерватория е интересно и нестандартно място да прекарате свободното си време в Кърджали. Особено ако децата ви са любознателни – това е начин да ги въведете в един нов свят – света на космоса.

Паркът е пълен с птици – ослушвайте се и се оглеждайте за голям пъстър и зелен кълвач, кос, черен и голям синигер.

Уеб страница на обсерваторията в Кърджали: http://obskar.com/

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *