Уиндсърф на язовир Студен кладенец

Уиндсърф на язовир Студен кладенец

Гост – автор: Васил Флоров

Ако обичате водата и движението, не ви притеснява вятъра и имате добър баланс на тялото, може би уиндсърфа е спортът за вас. Трябва ви учебна дъска за уиндсърф и подходящ риг спрямо вятъра и възрастта ви. Инструктор, който да ви покаже първите стъпки. И вятър, разбира се.

уиндсърф Студен кладенец
Обучение за деца по уиндсърф, Студен кладенец

В България, освен по морето, уиндсърф може да се практикува и в редица язовири, сред които и Студен кладенец. Две са местата за уиндсърф тук – село Гняздово и село Широко поле. На брега на Широко поле има създадена база за уиндсърф на клуб „Уиндсърф Кърджали“, а в Гняздово – база за водни спортове „Студен кладенец“. От посоката на вятъра зависи кое от двете места е по-подходящо за конкретния ден. И това се определя от инструктора ви.

Уиндсърф
Обучение по уиндсърф

Най-подходящото време за обучение на язовир Студен кладенец

са месеците април и май, т.е. времето преди да е започнал рибарският сезон. Като цяло, ако сте решили да се обучите на уиндсърф, е добре да си изберете инструктор и да имате предвид, че той ще ви търси при подходящ вятър. Уиндсърф е едно постоянно преследване на прогноза за вятър и в момента, в който тя се появи, инструкторът ви се обажда. И обучението може да започне.

Уиндсърф Студен кладенец
Уиндсърф обучение по време на детски лагер

Широко поле е на 5 км от Кърджали, може да нощувате в града и да се обучавате през деня. Гняздово е на 20 км от Кърджали и 40 км от Хасково. Има къща за гости „Бягство при езерото“ в селото, а гаражът с екипировката е на брега, на 1,5 км от къщата.

Уиндсърф обучението е индивидуално.

Един инструктор обучава един ученик. Подходящо е и за деца над 10 г. Необходимо е да имате обувки за вода, бански и хавлия. Най-добре е да имате личен неопренов костюм, но ако нямате, инструкторът ще ви осигури.

Уиндсърф
Уиндсърф на язовир Студен кладенец

Предизвикателствата в уиндсърфа са свързани с контрола над дъската – да се научите да се движите по вятъра и да може да се върнете на мястото, от което сте влезли. Истинската тръпка идва при глисиране. Това е моментът, когато дъската поеме по вятъра, излезе над водата и започне да върви на кърмата и финката. Така дъската буквално се плъзва по повърхността, без да се „рови“ във водата. Тогава идва еуфорията.

Някои термини в уиндсърфа:

Финка – намира се под дъската, в задната й част, наподобява перка на акула и има различни размери. По-извитите са за вълни, по-правите за скорост.

Налъми – колани върху дъската, в които се пъхат краката при глисиране.

Риг – общо наименование на основното стъкмяване, което се закрепя върху дъската – платно, мачта, гик, удължител, въженце и чашка.

Трапец – това е коланът, с който се закачате за платното. За глисиране влизате в налъмите, закачате се с трапеца и тръгвате.

Глисиране – режим на по-бързо сърфиране по водата.

уиндсърф
Уиндсърф по залез

Сайтове за още полезна информация:

http://windsurfa.blogspot.com/

https://windsurf.bg/forum/

  • Споделете, ако статията ви е харесала или напишете мнение в коментар.
  • Абонирайте се през формата, за да получавате най-новите статии директно по имейл (един път месечно).
Сподели

One Reply to “Уиндсърф на язовир Студен кладенец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *