10 любими панорамни места в Източни Родопи

10 любими панорамни места в Източни Родопи

От запад на изток тези чудни кътчета в Източните Родопи могат да бъдат цел на следващата ваша ваканция в магичната планина. Тук те са не просто описани, а са подредени в маршрут за удобство на читателя-пътешественик.
Първа спирка – панорамните места около язовир Студен кладенец в района на Кърджали. Препоръчвам да отседнете и да ползвате за отправна точка къща „Бягство при езерото“ в село Гняздово, на 20 км източно от Кърджали. Гледката от самата къща към язовира е превъзходна. И директно от вратата тръгва маршрутът за:

1. Защитена местност Юмрук скала

– удивително място, богато на дива природа и щедро на панорами. Намира се над село Гняздово в западна посока. Представлява внушителен скален масив, в чиито ниши гнезди колония белоглави лешояди. Погледнат от юг прилича на стиснат юмрук. До горе е препоръчително да се качват само групи до 6 човека, които не вдигат шум и пазят спокойствието на постоянните обитатели на високите скали – величествените лешояди.

Юмрук скала
Панорама на югозапад от ръба на Юмрук скала – виждат се отдясно наляво Моняк, връх Кирсетепе над Биволяне, Дамбалъ и Вейката

2. Крепост Моняк

– следваща точка. Намира се на 15 км на запад от Гняздово и 5 км на изток от Кърджали. Има упътвания в навигацията на Google, оставяте си автомобила в края на село Широко поле до една чешма и оттам тръгвате по чакълиран път пеш нагоре – плавно изкачване, около 40 мин. Последната част е най-стръмна и след нея идва възхищението. Накъдето се обърнете, ви се струва, че Родопите са в краката ви. Вероятно, защото стратегическите крепости са ги строили на изключителни места. Юмрука и Моняк спокойно могат да се съчетаят в един ден.

Моняк гледка
Гледка към язовир Студен кладенец от крепостта Моняк – отляво надясно – Юмрук скала, острова на муфлоните, Бойник планина, в далечината отзад са Черната и Момина скала при Маджарово

3. Връх Доора

– намира се на издаден в язовира нос, до който се достига пеш или с велосипед. Тръгването е пак от къщата в Гняздово, в посока Калоянци и още в началото на Калоянци се свива вдясно и се поема по черен път, който вие над язовира в посока юг и ви отвежда до Доора. Местните хора го знаят като „кръста на летците“, тъй като е лобно място на двама пилоти – капитан Дойчин Бояджиев и капитан Емил Тодоров, загинали по време на учебен полет през 1992г. В тяхна памет на върха е поставен огромен метален кръст. Оттук се виждат Юмрук скала и крепостта Моняк. Маршрутът е идеален за еднодневна разходка – особено ако жадувате за уединение сред природата – по пътя си ще срещнете крави, овце и пастирски кучета и вероятно нито един човек.

Доора връх Източни Родопи
Връх Доора – гледка към острова на язовир Студен кладенец, Юмрук скала и крепостта Моняк

Продължаваме на изток към района на Маджарово и село Горно поле, където препоръката ни е за настаняване в Дивата ферма.
Пътувайки от Гняздово към Горно поле, минавате през селата Маджари и Долно Черковище, а там се намира:

4. Защитена местност Орешари

Интересната „Пчелна скала“ (Кован кая) ви е по път и след нея по железния мост стигате до подножието на скалния масив Орешари. След моста свивате вдясно, изминавате около 2 км и спирате колата вдясно преди село Падало. Вляво и нагоре тръгва почвен път (пътят не се вижда добре, защото не се използва често). Вървите 200м по този почвен път, след което трябва да завиете остро наляво (почти наобратно), да поемете по пътека (като тунел) в младата дъбова горичка и тя ще ви изведе на платото над скалния масив (около 20 мин пеш от колата до горе). От върха ще се любувате на ето тази разкошна картина:

Поглед от Орешари
Поглед от Орешари към долината на Арда и железния мост

Маршрутът за следващото прекрасно място тръгва от самото село Горно поле. Черен път през млада дъбова гора (попитайте Митко от Дивата ферма за точния старт на маршрута) ви отвежда до:

5. Защитена местност Черната скала

– впечатляващо място, с изключителни гледки към долината на Арда и другата голяма защитена местност над Маджарово – Момина скала.

Черната скала
Гледка от Черната скала

От Маджарово се спускаме на юг, но преди това не пропускайте да посетите:

6. Глухите камъни,

до които отново може да разчитате да ви заведе навигацията на Google. Или поне до стартовата точка. На нея има табела, беседка и място за паркиране. Оттам хващате по черния път, който е един, а където има разклонения, има и указателни табелки, които да следвате. Глухите камъни са един от значимите тракийски култови комплекси в Източните Родопи. За да достигнете до най-прекрасната гледка, трябва да се покатерите по каменните стълби, изсечени директно в скалата – предизвикателно място, но със заслужена награда – чудна природна картина към язовир Ивайловград.

Панорама Глухите камъни. От запад на изток тези чудни кътчета в Източните Родопи могат да бъдат цел на следващата ваша ваканция в магичната планина.
Поглед към язовир Ивайловград от Глухите камъни

В района на Ивайловград препоръчваме да отседнете в Калояновите къщи в село Пелевун. Селото е добра отправна точка за една от най-панорамните крепости в Източните Родопи:

7. Лютица

Тя е известна още като „Мраморният град“ и „Калояновата крепост“. Била е важен епископски център, доказателства за което са открити при археологическите разкопки. Осем километровата отсечка до крепостта е черен път с чакъл, но доста изровен от стичащи се поройни води – ако сте с лек автомобил, трябва да го оставите до река Армира. За Лютица има насочващи табели от Ивайловград и пътят ви отвежда до реката. Оттам нагоре сте пеш. Достъп има и от пътя за село Пелевун, има даже и табела, но пак не става за лек автомобил – просто се пригответе за целодневен пешеходен преход. Пътят е нагоре, но се изкачва плавно. Запазени крепостни стени и скални прозорци като този ви очакват на върха:

Лютица
Средновековен прозорец в Лютица

За да направим тази ваканция съвсем интересна, ще я завъртим по кръгов маршрут и ще ви върнем обратно на магистрала Марица през Крумовград и Кърджали. Преди да отпътувате обаче, ви остават още три панорамни места, за да изпълните топ 10 любими панорамни места в Източните Родопи.
Няма да сгрешите, ако отседнете в хотел Боровица, който сам по себе си е кацнал на нос, спускащ се нежно към язовир Кърджали.
Маршрутът за гледка номер

8. Пещерата Утроба

тръгва направо от хотела, в някои участъци е леко стръмен, но с всеки изкачен метър картината става все по-зареждаща. Един ден си отделете за Утробата – маршрутът е кръгов, има табели и в хотела също ще ви дадат информация.

Към пещерата Утроба. От запад на изток тези чудни кътчета в Източните Родопи могат да бъдат цел на следващата ваша ваканция в магичната планина.
Към пещерата Утроба

9. Връх Бездивен

е истински бисер в съкровищницата с панорами на Източните Родопи. Те не са една, не са две – гледките ви очакват на всеки метър, зад следващия завой, по билото, зад скалата, зад онзи ръб – действат зашеметяващо. Към Бездивен се подхожда от село Ненково и следва дълго и на места трудно изкачване с около 800 м денивелация. Отнема цял ден и изисква да се подготвите като за изкачване на планински връх. Всяка крачка обаче си заслужава усилието, защото цветните картини помитат въображението ви и рошат косите ви, усмивката не слиза от лицето, а душата е като слънчев лъч, независимо от времето навън.

Бездивен
Поглед на запад от Бездивен

Връщането към магистралата ви е през Кърджали, където ви остана да се качите до:

10. Кулата Иванци над град Кърджали

– построена е на мястото на останки от крепост Исаклартепе (Исаков връх). От този връх, който е съвсем достъпен по асфалтов път се виждат Юмрук скала, Моняк, Чит кая, Вишеград и Харман кая (вероятно и повече). Доста стратегическо място, предвид визуалния контакт, който е имала крепостта с толкова други в района. Вариант за кулата Иванци е да я качите още в първия ден – преди да стигнете Гняздово.

Кулата Иванци. От запад на изток тези чудни кътчета в Източните Родопи могат да бъдат цел на следващата ваша ваканция в магичната планина.
Гледка от кулата Иванци

Ако планирате ваканцията си така, както сме описали в статията, маршрутът ви ще изглежда като на картата долу и ще са ви необходими 10 дни, от които 2 са за пътуване.

Панорамни места карта
Карта на маршрута

Споделете ако статията ви е харесала или пишете в коментарите ако сте посетили някое от изброените панорамни места. Ще се радвам да прочета за емоциите, които същите места са произвели и у вас. И не забравяйте, че за красотата трябват очи. Пожелавам ви да имате очи за всички прекрасни неща в този свят.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

3 Replies to “10 любими панорамни места в Източни Родопи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *