Аида – мечият връх

Аида – мечият връх

Аида е връх в Източни Родопи, кацнал най-отгоре на рида Мечковец в най-северната част на планината. След него на север започва Горнотракийската низина и затова, макар и на малка височина (860 м.), от върха се разкрива великолепна гледка от типа „докъдето ти взор стига“. Най-голямо и близко село е Хасковски минерални бани, а най-близък град – Хасково.

Поглед от Аида

До хижата в подножието на Аида може да се стигне с автомобил, с велосипед и пеш. Отбивката за автомобили и велосипеди е на главното шосе, при село Долно Брястово (има табела). Добър асфалтов път води до паркинга на хижа Аида.

екопътека Минерални бани - Айкаас

Хубаво впечатление ми направи наличието на пешеходен маршрут, известен като „Екопътека Айкаас“. Тя е изградена по проект и преминава през няколко етапа, на всеки от които е изградено място за отдих. Пеш може да се тръгне директно от Минерални бани, но същинската пътека започва при село Горно Брястово. Тя преминава през местността „Мазълова чешма“, през Чучките, Шарапаните, Танти бунар, през останки от крепостта Калето и покрай хижа Аида се изкачва до Айкаас или Мечите скали. Пътеката е маркирана и информация за нея може да получите във всяко място за настаняване в Минерални бани или Горно Брястово. Интересно инфо има в сайта на една от къщите за гости в района: Екопътека Минерални бани – Айкаас.

Табела при Айкаас

Дължината на пътеката е близо 10 км, с 600 м. денивелация. И понеже се пресича с асфалтовия път на няколко места, може да я съкратите и да я хванете по-нагоре. Достъпът до самия връх е ограничен, заради телекомуникационната кула, но под него са Мечите скали и именно от тях ще се насладите на невероятна картина. Хижата не работи, бих казала дори, че е изоставена, но на поляната до нея има просторна поляна в сянката на широколистната гора и там са наредени дървени маси и пейки, които подозирам, че през лятото са постоянно пълни с народ. През октомври обаче е спокойно и ние успяхме почти сами да се насладим на красотите на Аида.

гледка от Мечите скали

Скалите на рида Мечковец имат вулканичен произход, както и повечето причудливи скали в Източните Родопи. Защо ли? Преди около 35 милиона години, цялата тази живописна планина е била дъно на топло море с постоянно изригващи под водата вулкани. Тогава именно Майката-природа е нарисувала днешният релеф. След отдръпването на водите, тандемът вятър-дъжд-слънце допълнително е придал различни форми на скалите, създавайки феномени като Каменните гъби и Каменната сватба край Кърджали например.

Поглед от Мечите скали

На Мечковец също ще забележите следите от активната вулканична дейност и ще се удивите на „намятаните“ един върху друг огромни риолитни късове. В скалите се спотайват пещери и ниши с гнездящи в тях грабливи птици. Районът е проучван и за останки от тракийската култура, вследствие на което са разкрити интересни шарапани (ритуално изсечени камъни, използвани за преработване на гроздов сок във вино). Пътеката минава и през тях.

екопътека Минерални бани - АйкаасМечковец

Точно при Мечите скали е изградена беседка, на която да си хапнете сандвича и да си побъбрите за природните богатства на нашата родина и за съвсем достъпната възможност да се докоснем до голяма част от тях. На няколко места по пътеката нагоре се разкриват панорамни гледки в различните посоки на света и накрая, при Айкаас, е кулминацията.

Гледка от Айкаас

Ако хванете пътеката от Хасковски минерални бани, за два часа сте на скалите. Плюс час съзерцаване на гледки и пикник на беседката и още толкова надолу и ето ви я перфектната еднодневна пешеходна разходка. И след нея – приятно затопляне на тялото при минералните басейни в селото, които са няколко на брой и различни по големина.

Гледка от Мечите скали

За съжаление и както винаги, колкото една пътека е по-популярна и посещавана, толкова повече са човешките „следи“ по нея. Не оставяйте празните си опаковки в планината – носите ги пълни, защо да не ги върнете празни и да ги изхвърлите където им е мястото – в контейнера. Растем сред прекрасна природа – пищна, цветна – нека я пазим, тя е за нас, наша е, както е наш и домът, в който живеем.

Панорама над Аида

На снимките ми позират дъщеря ми Мая и кучето ни Зара.

Ако статията ви е харесала, споделете мнение в коментар отдолу. Или споделете вашите емоции от посещението на Аида.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Аида – мечият връх”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *