Ситовски водопад до Пловдив

Ситовски водопад до Пловдив

Ситовският водопад се намира в област Пловдив, на 30 км югозападно от град Пловдив в Родопите. Ударението е на „и“, въпреки че във видеото по-долу ще чуете, че казвам СитОвски водопад. Това не е правилно. Селото е СИтово и водопадът е СИтовски.

Образувал се е на река Първенецка, известна още като Лилковска река. Тя е най-големият приток на Тъмръшка река, която пък е десен приток на Марица.

Лилково и Ситово

Водопадът е точно под моста на разклона за селата Лилково и Ситово.

Тези села са високо разположени в северната част на Родопите – в рида Чернатица. Лилково е на 1500 метра надморска височина. Прохладно е през цялата година.

Мостът за двете села е лесно-достъпен с автомобил, но пътеката от моста до самия водопад е стръмна и хлъзгава и макар и дълга двадесетина метра, не е за подценяване. Ние посетихме водопада в началото на август 2021 г. Преди това прочетох в Google Maps, че пътят е в окаяно състояние, но когато ние отидохме, асфалтът беше чисто нов, току що положен.

Под моста

И двата подхода са еднакво стръмни.

Има място за паркиране на автомобила встрани от пътя и до моста и пътеки от двете страни на моста. Може да слезете по едната и да се качите обратно по другата. И двете са еднакво стръмни.

Ситовски водопад до Пловдив

Лилковска река

Протича през живописен каньон.

След като слезете долу от двете страни на реката има скали и песъчливи места, по които може да се разходите. Макар и до пътя, мястото е доста диво и природата – запазена. Високи букаци са надвиснали над реката, която тук протича през малък, но живописен каньон.

Каскада от водопади

2-3 метра е падът на водата във водопада.

Самият водопад не е голям, височината на водния пад е не повече от 2-3 метра и по-скоро е каскада от няколко мини водопади. Разположен е на 1350 м надморска височина.

По реката и в района може да се наблюдават няколко вида синигери, зелен и малък пъстър кълвач, имелов дрозд и горска зидарка. За любителите на херпетофауната има многобройни влажни места, в които вероятно се крият интересни видове влечуги.

Повече вижте във видеото:

Прохладно при водопада

Ако в Пловдив е 35 градуса, при водопада температурата е поне с 15° по-надолу. Затова задължително си носете горна дреха, дори и в най-горещите летни дни. Покрай реката има течение, което разхлажда съществено въздуха при каскадите. За посещението на Ситовския водопад ви трябват също стабилни обувки с дебели подметки, тъй като е стръмно, на места и доста хлъзгаво.

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *