Кукери по Широколъшки

Кукери по Широколъшки

Месец март в Широка лъка започва с грозно озъбени усти и настръхнали кожи, с оглушителен звън от хлопки и обредни ритуали. Познахте. Време е за кукери!

Кукери в Широка лъка
Песпонеделник – Кукерски празник, Фото кредит: Ivona K. Photography

Време за 4000 души да се съберат на площада на селото, в което живеят 500 човека. Когато 1000 хлопки хлопват вратата на злото и го прогонват надалеч от домовете и нивите ни. Когато хора от близо и далеч се стичат към Широка лъка, за да се докоснат до магията на кукерството и Родопите.

Кукерски фестивал
Кукерски състав от село Осетеново, община Павел баня. Фото кредит: Ivona K. Photography

Кукерският фестивал в Широка лъка носи името Песпонеделник.

Корените му идват от думата „пес“ – песяци са наричали едно време хората, отглеждащи ловни кучета (песове), с които са гонели дивеча.

Песяци
Широколъшки кукери – песяци. Фото кредит: Ivona K. Photography

В днешно време широколъшките песяци обличат вълнени костюми, окачват на кръста тежки татралки (хлопки) и нахлузват на главата рошави маски от животинска кожа с червени дупки за очите и устата. Гети от животински кожи, пискюли и червени саби допълват страховития им вид. Щом песякът скочи, вдига неописуема врява, рошавата му глава се тресе, а от дупките се чуват злокобни звуци. Видът им е така зъл, че дори тайнствените зли духове, напиращи да влезнат в домовете и да се настанят по нивите на фермерите, се стряскат и побягват надалеч, за да отстъпят място на доброто, а годината да е здрава и плодородна.

Брада от житни класове
Обреден ритуал – оплитане на брада от златните житни класове, село Левски, община Карлово. Фото кредит: Ivona K. Photography

Традицията на кукерските танци датира отпреди 8 хиляди години по тези земи и дори и днес носи в себе си тайнственост и магия, преплетени в едно с вярата на българския народ в доброто начало.

Пролетен ритуал на кукерския състав от село Климент, обина Карлово. Фото кредит: Ivona K. Photography

Широколъшкият Песпонеделник е фестивал, който трябва да се види и почувства, последван от хубаво хапване по родопски в някоя от прекрасните механи на Широка лъка. Посещението на Широка лъка беше възможно със съдействието на семеен хотел Калина. Снимковият материал е на гостуващия фотограф: Ivona K. Photography

Още статии по темата:

Сподели, ако статията ти е харесала. Или напиши коментар какво ти е било полезно да прочетеш.

Абонирай се и ще получаваш всяка нова статия директно по имейл.

Loading

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *