Кулинарен фест в Ивайловград

Кулинарен фест в Ивайловград

Знаете ли, че в Ивайловград посрещат всяка есен с празник на традиционните храни? Наричат го „Фестивал на кулинарното наследство на Тракия“ и според мен това събитие е истинска феерия на цветове и аромати от това така екзотично кътче на Балканите.

Свирачи фестивалСлавейно фестивал Тракия

Да, Балканите, тъй като фестивалът възхвалява кулинарните традиции на географската област Тракия, обхващаща цялата южна част на България – от Рила до Черно море, Североизточна Гърция (Беломорска Тракия) и Северозападна Турция (Одринска Тракия). На празника в Ивайловград гостуват представители на тези две области от съседските държави.

Гости от ОдринФолклорна програма

Фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ се провежда ежегодно в първата събота на септември. Всяко село в общината се представя със свой щанд, на който може да се насладите на неповторимия вкус на традиционните масленица, тиквеник, смигал и гюзлеми. Зашеметяващо е разнообразието от баници – дърпана, къдрава, вита, с месо, с локум, със сусам.

Обредна питаСусам Ивайловград

Изкушенията се приготвят от сръчните ръце на неуморните местни жени и се презентират на фестивала от представителен комитет, който облича типичното за съответното село облекло, подрежда щанда и представя своя район. И ако искате да разберете какво е кашник и вийник – това е мястото – при жените от Свирачи, Славейно, Орешино, Гугутка, Пелевун, Хухла и всички останали китни ивайловградски села.

Жените на ИвайловградГугутка фестивал Тракия

Събитието има състезателен характер – специално жури с изявен шеф готвач всяка година дегустира знакови ястия от всеки район и се произнася кой се е представил най-добре. През 2018 год. гост на фестивала беше шеф Андре Токев. След дегустацията на журито, храните се пускат в продажба на гостите на фестивала срещу символична сума в подкрепа на местния комитет или читалището на селото.

Пита от ПелевунНа гости на Свирачи

Освен кулинарни изкушения, в деня на фестивала се представят местни занаяти, производство на традиционни за региона продукти като вино и сирене, има фолклорна програма, възстановки на обичаи и др. Когато имам възможност да го посетя, обикновено помагам на щанда на село Пелевун, тъй като в селото имам приятели и колеги, които изключително уважавам и подкрепям. Да се потопя във всичко това за мен е истинска магия, а „Кулинарното наследство на Тракия“ безспорно е едно от най-цветните и докосващи душата събития в Родопите. Непременно го посетете.

ЗанаятиЗанаяти ТракияОбичаи

В дните около фестивала, но и винаги, когато посещавам Ивайловград, отсядам в Калояновите къщи в Пелевун, чиито собственици са ми близки до сърцето, просто защото са истински и работливи родопски хора. Такива качествени хора се срещат рядко и трябва да се подкрепят, за да поддържат духа и поминъка в отдалечените краища на България.

bunny-sample

Пелевунска масленица

Прочети тук
  • Напишете мнение ако статията ви е харесала или споделете в коментарите ако вече сте посетили фестивала.
  • Абонирайте се през формата долу, за да получавате най-новите статии директно по имейл. Изпращам само полезни неща!
И не забравяйте, че за красотата трябват очи. Пожелавам ви да имате очи за всички прекрасни неща в този свят.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *