Дяволският мост при Ардино

Дяволският мост при Ардино

Дяволският мост съм посещавала през всички сезони, почти ежегодно, от 2009 г. насам. Това е най-добре запазеният в автентичния му вид многосводов мост от периода на Османската империя в България. Намира се на 9 км от град Ардино в Източните Родопи. Част е от защитена местност „Дяволски мост“ и попада в зона „Натура 2000“.

Достъп

Дяволският мост не е част от националната пътна мрежа.

До него се достига с автомобил от Ардино и това е класическият подход – от юг. Самият мост обаче не е част от пътната мрежа на България, както са Върбинският и Стояновият мост например. Всички те са многосводови каменни мостове, изградени в периода XVI – XVIII век, по времето на Османския период в България. Върбинският и Стояновият мост са покрити с асфалт и са включени в националната пътна мрежа, а Дяволският мост е запазен във вида, в който е построен – изцяло от камък, без да има значителна намеса в неговата автентичност.

През последните години местните власти създадоха инфраструктура и подобриха достъпа, както до Дяволския мост, така и до Орловите скали (друга забележителност над Ардино). Асфалтов път води до реката, където е изграден неголям паркинг. От паркинга до самия мост са около 300 м.

Дяволският мост при Ардино
Дяволският мост при Ардино

Подход откъм запад

През август 2022 г. организирахме екскурзионно летуване от Западни към Източни Родопи и до Дяволския мост подходихме от другата страна – от село Гълъбово, което е разположено северозападно от река Арда. Целта ни беше да стигнем пеш до Ардино, но беше август и беше топло и стигнахме само до Дяволския мост. Оттам се извозихме с бусче до Ардино.

Преходът от село Гълъбово до Дяволския мост е 2 часа.

Почти през цялото време се слиза надолу, по пътека, която има и доста стръмни участъци, а на места нападали дървета са препречили пътеката. Беше предизвикателен преход, началото на който е съпроводено от изключителна панорама към Родопите.

Вече при моста

Дяволският мост е ярък представител на Османската архитектура. На същото място може и да е имало римски мост преди това, но това, което е достигнало до нашето съвремие, е османска архитектура. Имайки предвид мястото му – най-тесен и удобен участък на река Арда, точно преди тя да завие на изток, е логично същото място да е било използвано за преминаване и преди Средновековието.

Дяволският мост до Ардино

На Дяволския мост можем да се насладим, преминавайки по вековната каменна настилка. Но също може да се качим до една изразена скала на десния бряг над моста, до която води малка стръмна пътека.

Оттам се разкрива великолепна гледка (виж заглавната снимка).

В района на моста има изградени беседки с маси, пейки и барбекю, осигурени са стабилни пътеки за преминаване покрай коритото на реката. По-смелите и загрели посетители, каквито бяхме ние, могат да се потопят за кратко в ледените речни води. Въпреки че беше август и на сянка температурата минаваше 35 градуса, водата беше изключително студена.

Откъдето и да минете, каквото и да решите да разгледате, не забравяйте, че тази територия е част от зона Натура 2000 и има статут на защитена местност. Не късайте растения, не чупете скали и клони, не правете нищо, което нарушава целостта на заобикалящата ви среда. Всяко парченце в нея има своята роля, а ние сме само гости. Бъдете добри гости – отидете, вижте и си тръгнете само с хубавите спомени и снимки.

Информацията в тази статия се позовава на текстовете от проучването на архитекти Иван Колев и Камелия Колева, публикувано тук: Проучване

Версии за произхода на моста в интернет ще срещнете всякакви, но по мое мнение информацията в това проучване е поднесена изключително професионално и се позовава на конкретни източници и факти, което за мен е достатъчно, за да разчитам, че е достоверна.

В това видео ви показвам 4 топ обекти по долината на Арда от Ардино до Кърджали, сред които е и Дяволският мост:

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *