Чиляка – първична родопска прелест

Чиляка – първична родопска прелест

Този разказ е за връх Чиляка в Родопите с височина 1459 м. Изкачихме го в семеен формат в края на август 2022 г. Начална и крайна точка на прехода е село Безводно, което има няколко махали, разпръснати по склона.

Този район на Източните Родопи или по-точно на границата между Източните и Западните Родопи, е едно от най-дивите и възхитителни места, на които съм била.

Геоморфология

Чиляка е най-високият връх на рида Каракулас,

който геоморфоложки е част от Переликско-Преспанският дял на Западни Родопи. Попада в най-източната му част, която е на територията на област Кърджали. Уикипедия ни казва, че е част от Западни Родопи. И пак там, в списъка с ридове в Източните Родопи, Каракулас не присъства.

И макар че на много места ще прочетете Чиляка да е нарочен за най-висок в Източни Родопи, всъщност се намира в Западни Родопи. Най-високият връх на Източните Родопи е граничният връх Вейката в рида Гюмюрджински снежник (1463 м).

.

Чиляка - първична родопска прелест
Чиляка - първична родопска прелест

Язовир Боровица

Пътят към Безводно следва долината на река Боровица и минава през стената на язовир Боровица. След което селото е буквално от другата страна на хълма, но пътят заобикаля целия хълм и след около 2 км. сте в Безводно.

Язовир Боровица се отличава с поне 3 неща от останалите язовири в Родопите. Първо:

снабдява с питейна вода целия Кърджалийски район

и поради тази причина не се използва за нищо друго. Тук няма рибари и плажуващи, няма вили и къщи по брега. Водното тяло на язовира е оградено от всякъде и дори за минаването по стената има бариера.

Второ – преливникът е като фуния, разположена в самия язовир. От стената се вижда фунията, а от пътя – тунела, от който се излива излишното количество вода, когато язовирът се препълни.

Трето – стената е земно-насипна, а не бетонна. Не е висока и е обрасла с растителност.

Чиляка - първична родопска прелест

Към върха

Преходът до Чиляка и обратно е по пътека, която започва в село Безводно, първо се катери стръмно нагоре до едно открито място,

откъдето се открива гледка към язовир Боровица.

След него навлиза в рехава борова гора и след нея забива в горолом, образуван вероятно след падането на последния тежък мартенски сняг. Гороломът представлява нападали в безпорядък дървета – все едно отсечени, но всъщност счупени от тежестта на снега или преминала буря със силен вятър. В комбинация с къпинаци и шипки, преминаването на този горолом беше истинско предизвикателство.

Над 1000 м

След горолома, който се намира на маршрута по червената маркировка, се излиза на панорамна част от пътеката, от която се вижда Сини връх.

Време да си отдъхнем и да навлезем в следващата гора, която е вече широколистна и

сякаш е излязла от приказките.

Вековни дъбови дървета с тролски тела и мощни корони те пренасят сякаш в друг свят. Тук ни хвана за кратко дъжда, от който бягахме втори ден, но се приютихме в прегръдката на един поне 200-годишен исполин. Хапнахме, отдъхнахме и когато дъждът намаля, продължихме.

Над 1000 м

И след гората идва ред Чиляка да ни разкрие Родопите в пълната им прелест.

Този връх е изключителен.

Гледката е на 360 градуса, достигането му не е лесно и макар и височината да е само 1459 м. удовлетворението да си горе е невероятно.

Освен това сме само ние. Няма ги тълпите към Вихрен или Мальовица. Само ние сме. И Родопите.

Цифри и упътвания

Надморската височина при началната точка на прехода в село Безводно е 840 м.

Разстоянието до връх Чиляка е около 2 км с денивелация 620 м. Ние го взехме за около 3 часа без да бързаме и с почивката под вековния дъб, заради дъжда.

Изкачихме се по червената (през горолома) и слязохме по синята маркировка. Пътеката по синята маркировка беше очевидно по-използвана и поддържана, затова бих препоръчала качване и слизане по синята. Пак по синята маркировка се пада да минете през две чешми и водопад, които през август бяха пресъхнали. В друго време на годината предполагам, че водопадът ще е атрактивен, защото следата, която е оставил в скалата е доста впечатляваща.

В Безводно видяхме само един възрастен човек и едно ловно куче с каишка, което изглеждаше изоставено, но дядото каза, че си има собственик. Кръстихме го Броуди, който качи с нас върха и през цялото време със Зара (нашето куче) гониха диви зайци и прасета. Ако ние минахме 6 км, те изтичаха сигурно 26. Броуди беше добре нахранен и обгрижен от нас, но си остана в Безводно да чака следващите ентусиасти да изкачват Чиляка.

В това видео накратко споделям най-интересните моменти от изкачването на Караджов камък и Чиляка в Родопите:

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

2 Replies to “Чиляка – първична родопска прелест”

  1. Връх Чиляка и района около него не присъстват в някои туристически карти на Западните Родопи. Предполагам, че това е една от причините да се причислява погрешно към Източните Родопи. Посещавал съм го няколко пъти, дори и през зимата. Пътеката със синя маркировка действително е по-добра и освен това минава покрай водопада. Въпреки това си спомням, че и по нея имаше паднали дървета и на някои места не личеше ясно (там би трябвало да има каменни пирамидки). Водопадът съм го виждал с вода, макар и не пълноводен, в края на май месец след валежи. Село Безводно е изходна точка и за скала Съра кая, но преходът до нея е по-дълъг.

    Пожелавам Ви да посетите и връх Бездивен – през есента или пролетта. Макар да е по-нисък той също е диво място, от което се откриват просторни гледки.

    1. Здравейте, Велин,
      Бездивен го качихме през 2017 от село Русалско, но май не съм писала статия за него. Тогава не бях така активна с блога. Сега е ред да го качим от другата страна, но не знам кога ще стане това. И двата върха са изключителни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *