Райски изглед, но на земята. В Родопите!

Райски изглед, но на земята. В Родопите!

Когато в началото на септември се случи така, че с дъщеря ми Габи имахме свободен следобед в един и същи ден, решихме да го запълним с нещо възпоменателно. Нямаше време за големи преходи, нито за по-далечно пътуване. Затова избрахме дестинация на 20 мин. с кола от Кърджали.

На такава височина – такава гледка

От известно време бях се наканила да погледна от панорамната тераса, открита от мой колега – планинският водач Георги Христов. Разработена с финансовата подкрепа на хотел „Боровица„. И наречена с името „Райски изглед“. И той действително е такъв.

Райски изглед

Меандрите на Арда и язовир Кърджали

или когато вода и суша се прегръщат

„Райският изглед“ се намира над язовир Кърджали, който е изграден на река Арда. На това място (между селата Стар читак, Рибарци и Сухово) реката прави няколко изключителни завоя. Мястото е така красиво, чак магично. И пътеката, водеща към „Райски изглед“ прави точно това – постепенно те доближава до величието на тази гледка, като преди това, на порции ти показва какво предстои.

Като погледнете отгоре, ще видите известния вече завой „Подкова“ на язовир Кърджали, но откъм изток. Истинската подкова се вижда откъм юг. След него в Арда се влива река Боровица. Долу на брега е хотел „Боровица“. На отсрещния бряг, срещу хотела, са останките от крепост „Патмос“. Реката прави нов 180 градусов завой на изток-югоизток и там сте вие.

В далечината се виждат върховете Бездивен, Момини гърди, Чиляка, Свобода и Преспа. Сигурно и други, но не ги знам.

Райски изглед

Как да стигна

20 мин. от Кърджали с автомобил и 50 мин. пеш нагоре.

За да стигнете до подножието на пътеката, ви трябва автомобил. Посоката е от Кърджали към селата Дъждовница и Пъдарци. Автобуси има към тези села, но са рано сутрин и късно следобед. Така че е най-удобно с автомобил, за да разполагате с времето си. След село Пъдарци пътят слиза в дерето, прави завой наляво и след него е десният завой, след който ще видите табелата. Тя поставя началото на пътеката, което иначе не се вижда. Вляво от пътя има място, където да си оставите колата.

Ние се качихме до „Райски изглед“ и слязохме обратно. На площадката бяхме само двете и доволно си поснимахме, така че общо ни отне около 2 часа. Без да бързаме. Точно разположение на „Райски изглед“ виж тук: Google maps

Райски изглед

Пътеката

Пътеката се изкачва плавно нагоре около 30 мин, след което за 10 минути е равна, даже слиза леко надолу и след още 10 минути изкачване сте на площадката. Ще я познаете по знамето и дървените пейки. Пътеката е маркирана с жълто и като цяло, ако следите маркировката и не се отплесвате много по гледките (което е трудно), не би трябвало да се объркате.

Райски изглед

По маршрута нагоре на няколко пъти ще срещнете огромни скали, в които, ако се вгледате, ще различите изсечени от човек форми. Скалите са останки от мегалитната култура на древните траки.

Пътеката към „Райски изглед“ попада в масива Тангърдък кая, за който се счита, че е бил свещен за тракийските племена, населявали тези земи в Древността. Тук е и пещерата „Утроба“, до която може да се стигне директно от „Райски изглед“. Прочетох го тук. Не съм го тествала. Когато и това стане, ще ви споделя как е минало. Гледайки картата, си мисля, че е най-добре да се мине през „Райски изглед“, да се продължи до Утробата и оттам да се слезе до асфалтовия път и после пеш надолу до колата върви. Но както казах – следващия път.

Райски изглед

Съседи

В съседния скален масив (източно от Тангардък кая, дели ги едно дере) се намират скално-култов комплекс над село Дъждовница и скалният прозорец над село Костино. На отсрещния бряг (срещу хотел Боровица) са останките от крепостта „Патмос“. Богат район – на природни и археологически забележителности.

Виж видео за маршрута в канала ми в YouTube:

  • Сподели, ако статията ти е харесала 
  • За коя дестинация в Родопите искаш да прочетеш? Сподели в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.
Райски изглед

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *