10 причини да се гордеем, че сме родопчани

10 причини да се гордеем, че сме родопчани

Какво са Родопите за мен?

Родопите са мистика – няма друга такава планина, съхранила безброй свети места, понесла неописуема мъка и пак вдъхновяваща със своята сила и величие.

Родопите
Photo by: Alexander Karadzhov

Родопите са блян – по първичното, по непознатото, по неоткритото. Родопите са обещание – за добро, за вярност, за вечност. И не на последно място – Родопите са любов – към природата, към децата ни, към корените ни …

Колко невероятни неща крият любимите ми Родопи! „Една Шекспирова драма, оживена от перипетии и постоянно менливи декорации”, е казал Вазов.

Ето моите 10 причини да се гордея, че съм от Родопите:

1. Родопската песен – тя не се пее с глас, а с душа. Родопската песенВсяка родопска песен е изстрадана история, пропита със столетна мъка, изживяна в сърцето на всеки родопчанин. Родопите се наричат още Славеевата планина. Защо ли? Защото, когато запееш на върха, планината поема и разнася гласа ти из околните върхове и цялата се оглася. Зачуруликва като славей. Прочутата Валя Балканска е от Родопите. Тя изпя песента „Излел е Делю хайдутин“, която е единствената българска песен, носеща посланието на българската култура в Космоса.

Капитан Петко войвода2. Като заговорихме за личности – писателят Николай Хайтов, световноизвестният цигулар Васко Василев, актрисата Аня Пенчева, алпинистът Христо Христов, революционерът Никола Савов – всички те са родени в Родопите. Капитан Петко войвода не е родом от Родопите, но се гордея, че той и неговата дружина са посветили живота си на освобождението на българите от Беломорска Тракия и Родопите.

3. Въпреки че не е научно доказано, досега не е намерено друго място по света, за което да се твърди, че е дълго търсеното светилище с прорицалище на древногръцкия бог Дионис. Горда съм, че това място се намира в Източните Родопи, част е от археологическия комплекс Перперикон и годишно привлича хиляди туристи.

Перперикон

4. Родопската „каба” гайда е позната единствено в Родопите. Тя има специфично ниско и плътно звучене, което не оставя равнодушно ни едно родопско сърце. И само тук, и по-точно в Смолян, си имаме оркестър „100 каба-гайди“. А от 2012 г вече си имаме и рекорд в книгата на Гинес – 333 каба-гайди, свирещи едновременно родопски песни.

Родопска каба гайда

5. Само в Родопите растат родопският силивряк (Haberlea rhodopensis), родопският крем (Lilium rhodopeum) и родопската горска майка (Lathraea rodopaea). Освен това знаете ли, че само в Източните Родопи расте последното дърво от вида Тракийски дъб не в България, не в Европа, а в света. Дървото е родопски ендемит – уникален екземпляр. А единственото вечнозелено ягодово дърво в България, известно още като „пролетна кумарка“, се намира в село Долно луково в Източните Родопи.

Родопски силивряк
Родопски силивряк

6. Освен флората, и фауната ни е уникална. Най-голямата популация на белоглави лешояди в България гнезди именно в Източните Родопи – в района на язовир Студен кладенец. Пак само тук, в местността Беглика се среща птицата Глухар от семейство Фазанови. Тя има специфична червена окраска – гола кожа без пера над очите. Само в Бориковската пещера край Батак, са открити останки от скелети на пещерна мечка отпреди 14 000 години. Единственото говедо с име на планина в България е Родопското късорого говедо. Отглежда се само в Родопите по специфичния екстензивен начин сред природата.

Белоглав лешояд

7. Родопската кухня е изкусителна смесица от тракийски, ориенталски и местни родопски ястия. Няма празник или събор в Родопите, на който да не се сервира родопски клин, пататник, лападник, къпана баница, баклава или традиционно родопско чеверме. Не мога да пропусна малиновия сироп и малиновото вино от Ковачевица, маврудът от Асеновград, тамянката от Стамболово, мерлото от Мезек и вионието от Ивайловград – което и да изберете, трябва не просто да пиете, а да го почувствате с душата си.

Вита баница
Вита баница със сирене от село Гняздово

8. Родопският пейзаж – прав е бил Хайтов, също роден в Родопите, като е казал, че Родопите са планина на поети и писатели. Тук пейзажът е толкова разнообразен, че докато свикнете с прекрасната панорама, ширнала се пред погледа ви, тя се сменя с друга – още по-зашеметяваща.

Гледка от Орешари

9. Вероятно малко от вас знаят, че Родопите са единствената планина в България, в която няма опасност от лавини. Това се дължи на специфичния ландшафт – тук няма открити склонове и широки участъци без гора, каквито са необходими, за да се образуват лавини. И само тук си имаме Трансродопски маршрут за планинско колоездене с дължина на трасето над 500 км.

Трансродопски маршрут

10. Само в Родопите все още съществува теснолинейка. Построена е през първата половина на 20 век и все още функционира, свързвайки Септември и Добринище. Влакчето не се слави с бързина, заради трудния планински терен, но пък живописните гледки са в изобилие. И точно заради терена е известно като „Алпийската железница“ на Балканите. А гара Аврамово с 1267 м.н.в. е най-високата гара на Балканите.

Теснолинейка Родопи

И ще завърша пак цитирайки Вазов, според който в Родопите ставаш „техен пленник, цял в обятията на тяхната атмосфера; обхващат те властно със своето величие, приковават погледа ти и пълнят душата ти и мислите ти всецяло със своя стихиен образ.“

Чудните мостове

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

4 Replies to “10 причини да се гордеем, че сме родопчани”

  1. Обичам Родопите. Когато слушам родопските песни ехото се разнася из цялата планина. Когато за свирят гайдите чувствам се като малко момиченце, което се радва на това невероятно звучене в планината. Хората от Родопите са много добри и винаги са готови да ти помогнат. Имам приятелка родопчанка и се гордея, че е толкова добър човек. Приятно ми е да слушам космическата песен на Валя Балканска с такава интерпретация и те кара да за обичаш още повече планината а и цяла България. Горда съм, че съм БЪЛГАРКА! Обичам всичко що е Българско!

  2. Много силен текст! Научих и нещо ново – досега не знаех, че в Родопите не падат лавини, но пък и не се сещам да съм чувала за лавина в Родопите. Сега разбрах защо. Има логика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *