Зимна Широка лъка

Зимна Широка лъка

Широка лъка е от онези селища в Родопите, естествено възникнали покрай река и от двете страни прегърнати от планината. Зимата на 2018 г прекарах в това прекрасно кътче от Родопите в ролята ми на маркетинг консултант за семеен хотел Калина. Гостите тук често споделят, че в селото е по-скоро тясно, отколкото „широко“.

Широка лъка през зимата
Широка лъка през зимата

Да, съвременното разбиране за простор е по-различно, но когато са се заселвали хората тук, това е било най-широкото и равно място по реката. И е било удобно за основаване на селище. Затова са го избрали и са го нарекли Широката лъка.

Зимна Широка лъка
Широка лъка, сгушена в прегръдката на планината
Възрожденска архитектура в Широка лъка
Възрожденска архитектура в Широка лъка

Широка лъка е типичен представител на селище с възрожденска архитектура в България. То е място, което посещаваш, за да си припомниш корените и да се потопиш в традициите. И да хапнеш вкусно, разбира се.

Зимна Широка лъка
Разходка из уличките на Широка лъка

Думите не са достатъчни, за да предадат усещането, което предизвиква разходката из тесните каменни улици. Красотата на едно родопско село не се нуждае от много описания, а от живи хора, които да й се възхищават.

Зимна Широка лъка
Разходка из уличките на Щирока лъка

И не си мислете, че може да се разходите само по главната улица. Най-интересното е навътре в селото – между малките дворчета, дървените огради и каменните дувари. Там се крие духът на планината. Затова с кадрите тук, заснети през януари 2018 г, ви предизвиквам да посетите Широка лъка именно през зимата.

Зимна Широка лъка
Зимно настроение от Родопите
Зимни фрагменти
Зимни фрагменти

Дори и да сте решили да прекарате ваканцията със ски в Пампорово, изберете Широка лъка за вечерите край камината. Обградени с топлина и уют, най-добре ще усетите духа на Родопите. Така обикновено правим ние.

Огън и винце в Широка лъка
Огън и винце в Широка лъка

А вечер в Родопите без гайди не бива, затова тези магически звуци огласят механата всеки уикенд.

Гайда и родопска песен да се лее
Звук от гайда и родопска песен да се лее

Село Широка лъка има собствена пекарна, в която пекат хляб в пещ. Любимият ми е селски с чубрица. В близкия до пекарната магазин има представителна витрина на местен производител на млечни продукти. Ако съчетаете двете – селски хляб и домашно сирене, резултатът ще бъде съвършен.

Пекарна Широка лъка Селски хляб
Зима е
Зимна Широка лъка

Ако сте посетили Широка лъка през зимата, споделете какво ви е развълнувало. Ще се радвам да прочета преживяванията в коментар под статията.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *