Майска разходка до пеЩерата Гоук Ин

Майска разходка до пеЩерата Гоук Ин

Местността, в която се спотайва тази пещера, е едно от най-живописните и красиви места, до които съм се докосвала в Източните Родопи. Това е Дишлик дере и пищната природа, която го заобикаля.

Дишлик дере

Май месец създава картини с ярка красота и една от тях е при Дишлик дере.

Тази малка рекичка е приток на река Арда и тече в подножието на защитена местност Орешари. Вие се между ливади с дъхави билки, ароматни храсти, млади дъбови горички и причудливи вулканични скали и се влива в Арда близо до железния мост.

.

dishlik_dere
Сграбиче Дишлик дере

Пещерата Гоук Ин

Една от трите пещери с тракийски ниши, издълбани във вътрешността.

Точно в тази вълшебна атмосфера се спотайва и пещерата Гоук Ин. Образувала се е в надвиснала почти над дерето скала, която се откроява над околния ландшафт. Върху скалата отдалеч се виждат издълбаните дупки с форма на трапец, които са сигурен знак, че това място е имало култово предназначение във времето, в което траките са обитавали Източните Родопи.

скалата на пещерата Гоук Ин

Пещерата отвътре

Достигането до пещерата изисква минимални катерачни умения.

Пещерата Гоук Ин е необлагородена, макар и достъпна, но пътека до самата пещера няма. Тя се намира в скалата с нишите и трябва да се изкатерите по скалния пояс, който я заобикаля. За хора в добра физическа форма това не е проблем, но за някои други би било пречка. Имайте го предвид.

Това, което ние видяхме: пещерата има две зали – външна и вътрешна. Външната е с големия сводест вход, насочен към Дишлик дере. На тавана има издълбани ниши и естествен процеп, плюс още два входа (или изхода), които някога някой може да рече „провирало“ и да им „придаде“ свръхестествени сили.

За вътрешната зала ви е необходимо фенерче – до нея се достига по тесен и нисък тунел, дълъг няколко метра, който прераства в стая с височина колкото човешки бой. Нищо особено – просто зала и в нея – тъмно като в рог.

Сигурна съм, че в пещерата има прилепи, макар и да не ги видяхме, затова бих препоръчала да сте тихи и спокойни, когато я разглеждате. Където и да бродите сред природата, го правете отговорно и с уважение към нейните обитатели. Все пак ние сме тези, които са гости в техния постоянен дом.

И още за пещерата

Името Гоук Ин е странно и четох, че идва от „Гьок Ин“, което значи „Небесна пещера“. И в нея наистина има нещо мистично с тези дупки и процепи на тавана. Тук сталактити и сталакмити няма, пещерата е суха, вероятно образувана като кухина преди милиони години при изригването на някой от активните тогава вулкани. Ценното на пещерата са го сторили траките, издълбавайки ниши в тавана и оставяйки следа от тяхната култура, за чието предназначение да гадаем днес.

Освен в тази небесна пещера, подобни ниши има и в още две пещери, намиращи се в землището на село Морянци, в същия район. Тази и информацията за произхода на името, прочетох в блога: https://keepliving.eu/gouk-in/

Ориентир

И понеже четох също, че много хора не се ориентират къде се намира, ще дам и моите упътвания. Идвайки от Хасково, след железния мост има черен път, който слиза надолу и се вие покрай Арда. Колата трябва да оставите на асфалта и да тръгнете пеш. От асфалта до пещерата е 30 мин. в едната посока.

Пътят е хубав, почвен път и след около 15 мин по него ще видите характерна скала, отляво на пътя, почти надвиснала над него. 50 метра след тази скала и щом видите вода да преминава през пътя – това е Дишлик дере. По него трябва да хванете – пътеката започва преди дерето вляво, но след това го пресича на няколко места и след още 15 мин. ще сте при скалата с пещерата. Маркировка няма или поне аз не видях. Но има орхидеи, мащерка и дива чубрица.

Във втората част на това видео показвам моменти от разходката ни до пещерата Гоук Ин:

  • Сподели, ако статията ти е харесала или напиши мнение в коментар.
  • Абонирай се през формата, за да получаваш най-новите статии директно по имейл.
Двурога пчелица

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *