Живот на село – подобрения в двора

Живот на село – подобрения в двора

През 2012 г. си купих първия си имот на село и как започна всичко ви разказвам в тази статия.

Първите три години идвах от време на време, по-често през лятото. Видях къщата и селото в сняг, в дъжд, видях къде огрява слънцето и къде е усойно. Минаха няколко сезона и видях, че имам три вида джанки, смокиня, черница, фурма и асма. Имаше и чемшир и орех, но и двата изсъхнаха. Също една декоративна рустифина, която за 10 години се разрасна до 4 дървета. И само няколко градински цветя.

Насаждения

Постепенно облагородих двора с ябълка, албиция, текома, лавровишна и хибискус. Наскоро засадих тамарикс и хортензия, дано да ми се хванат.

Напролет е пълно с глухарчета, през лятото – с тученица, есента – с минзухари.

През годините пробвах с различни растения и храсти, но не всичко ми се хваща. Когато не си постоянно на едно място да си наблюдаваш насажденията, не може да се очаква, че всичко ще се хване от само себе си.

Къщичка за склад

В двора ми има две глухи места – зад черницата в северния край и зад ябълката в западния ъгъл. Зад черницата имаше някакви полуразрушени постройки от тези селските – грубо сглобени с подръчни материали. Всичко това изчистих и си направих нова къщичка, в която държа храните за животните ми.

В периода 2015 – 2021 година гледахме зайци и в тази къщичка държахме фуража. Сега там са храните на кучетата.

https://rodopski-hroniki.com/wp-content/uploads/2022/07/food_shed.jpg
Барака зад черницата
Барака зад черницата

Градински кът

Сектор „ГРАДИНА“ – на сянка и в синьо.

Отдавна си мечтаех да си направя кът, в който да събера всички градински инструменти, саксии, семена, въженца и т.н. Първо почистих западния край на двора, което е второто глухо място и години наред стоеше неоползотворено. Използвах стара маса за основа, боядисах я в синьо и я сложих под малкото навесче, което пък сглобих с подръчни материали. И на стената зад масата подредих различни, отново стари, щайги и дъски, които се превърнаха в удобни рафтове.

Градински кът

Видеото за „Как си направих градински кът“ вижте тук:

Компостиране

От отпадъчните материали – полезна тор за градината.

Това е другото подобрение в двора, за което едва тази година успях да намеря време да сглобя. По-рано напролет циментирахме пода при външната баня и тоалетна и ми останаха много кофражни дъски. Използвах тях и два стари палета и ето го съвсем новият ни компост, в който угнива органичният отпадък от нашето домакинство. И за 3 – 4 месеца да се превърне в тор, която да върнем в двора и да обогатим почвата.

Декорации

За мен дворът е място, в което въображението ти за декориране може да се развихри с пълна сила. И всеки излязъл от употреба предмет може да придобие нов смисъл и да заживее нов живот.

В началото нямахме животни, но постепенно се сдобихме с Чери, Мими и Зара. В последно време два пъти ставаме приемен дом на кученца, които прекарват при нас времето, докато ги осинови някое семейство. Само Чери и Мими обаче са постоянните пазачи на къщата ни и само те двете си имат къщички, в които рядко влизат, защото са все покрай нас.

  • Споделете ако статията ви е харесала или пишете в коментарите ако сте посетили някое от споменатите в статията места.
  • Абонирайте се през формата долу, за да получавате най-новите статии директно по имейл. Изпращам само полезни неща!
И не забравяйте, че за красотата трябват очи. Пожелавам ви да имате очи за всички прекрасни неща в този свят.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *