Дивото зове в Студен кладенец

Дивото зове в Студен кладенец

Стада елени лопатари и сърни се разхождат на воля на южния бряг на язовир Студен кладенец в Източните Родопи. Наблюдаваме ги с бинокъл от лодка в язовира. Виждаме ги и от терасата на хижа Крояците. В резервата още се спотайват вълци и лисици. Глигани притичват по здрач по пътеката, за да навлязат дълбоко в гъстата гора.

Млад елен лопатар

Това е дивечовъден участък „Студен кладенец“. Най-леснодостъпен по вода (с лодка от село Гняздово), а с автомобил през Момчилград – Равен – Нановица – хижа Крояците.

Хижа Крояците в дивечовъден участък Студен кладенец

Вълшебно място с прекрасна природа, пълна с живот и зареждаща с енергия. Достъпът до резервата е ограничен – движението става само по пътя покрай водата и по маршрут със синя маркировка.

Дивечовъдно стопанство Студен кладенец

Участъкът е известен още като „еленовото стопанство“ и от пътя, по който се разхождаме покрай язовира, се разкриват великолепни гледки. Скалите отсреща са всъщност защитени местности „Средна Арда“ и „Юмрук скала“.

Поглед към Средна Арда от дивечовъден участък Студен кладенец

Вълнуващо е да откриеш, че в еленовото стопанство екосистемата е запазена цяла и всички нейни елементи се допълват. И да разбереш, че се разхождаш по поляни, които са част от екологичната мрежа Натура 2000. И че над 100 от видовете птици, които гнездят тук, са с европейско значение. Като черният щъркел например, който е честа гледка в небето. И белоглавият лешояд, който от скалите на Юмрук скала следи за вкусни остатъци, които да хапне след вълка. Или да се сбие с него за някоя мръвка.

Белоглави лешояди и Египетски лешояд

През септември едно от най-интересните преживявания е сватбуването на елените. Мъжкарите влизат в жестоки битки за надмощие, а могъщият им рев оглася горските поляни. Най-забавното е, че в повечето случаи лопатар, който не участва в боевете, свършва работата. Но не е ли това животът и извън резервата?

Любопитен елен

Студен кладенец е идеалното място за фото сафари на елени лопатари, но в извън ловния сезон и с предварителна уговорка с ръководството на стопанството. В резервата са възможни пешеходни и вело преходи, за които обаче ви е необходим водач. Маршрутите не са достатъчно добре маркирани и поддържани. Освен това не всяко време на годината е подходящо за посещение, предвид подборния лов, който се организира сезонно.

Ако искате да посетите дивечовъден участък „Студен кладенец“, вижте тази програма за пример. Или се свържете с домакините на къща „Бягство при езерото„, които могат да организират за вас водач и лодка, с които да се насладите на този прекрасен природен кът от Родопите.

Полезна ли беше статията? Споделете мнение в коментар отдолу.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Дивото зове в Студен кладенец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *