Ваканция в Пампорово със ски и куче

Ваканция в Пампорово със ски и куче

Хубавото на курорта Пампорово е, че има възможности не само за спускане със ски по пистите, но и за снежни разходки по маркирани маршрути. За ваканция в Пампорово със ски и куче ви трябват добри зимни обувки и дебели ръкавици, а емоциите оставете на планината.

Ваканция в Пампорово със ски и куче
Гледка към превала Рожен
Ваканция в Пампорово със ски и куче
Преход Пампорово към Мечи чал

 

Много приятен маршрут е по червената туристическа маркировка, която най-удобно се хваща от Ski Doo – center 1 (между Манастира 2 и хотел Евридика). Денивелацията е лека в посока връх Мечи чал (1872м). Ако се уморите или ви стане студено, може да се върнете по всяко едно време, тъй като маршрутът не е обиколен. Табелки с маркировка има, но най-полезни са табелките на вила Мечи чал. Върху тях са отбелязани километрите до върха, които намалят с напредването ви по маршрута.

Ваканция в Пампорово със ски и куче
Зимен преход в района на Пампорово

 

Пътят се вие между заснежените борове и в средата на януари 2021 г, когато са направени тези снимки, нямаше други освен нас и кучето. Зара страхотно се забавлява на снега и е истинско удоволствие да си разхождаш кучето тук. Ние си вървим по пътя, а тя обиколи поляните наоколо и измина поне 3 пъти повече километри от нас.

Ваканция в Пампорово със ски и куче
Зара – кучето пътешественик
Ваканция в Пампорово със ски и куче
Снежна радост

Зара се кефи на снегаЗара се кефи на снега

На пистите е забранено кучетата да се разхождат свободно, а на мен ми е трудно да снимам с повод в ръка, затова до пистите Зара не стигна. Аз поснимах малко на Студенец – в този ден караха само дъщерите ми, аз бях фотограф. Ските не са ми любим спорт, но преходи пеш и по вода с каяк много обичам. Карам ски, но не умея да ги владея добре и струва ми се, че точно това не ми допада.

 

И докато някои карат, а други снимат, Васко обучава деца на първи стъпки в ските на учебната писта на ски-център Малина. Ако и вие искате да се научите да карате ски, мястото за уроци и обучение по ски е това: https://pamporovoski.com/

Ваканция в Пампорово със ски и куче
Първи стъпки със ски в Пампорово

 

Би било хубаво в хотелите в курорта Пампорово да се предлага информация не само за обучение по ски и условия на пистите.  Гостите, които не карат ски, могат да се упътват към алтернативни варианти за прекарване на свободното време. В самия курорт почти няма чисто туристическа инфраструктура – няма алеи за пешеходци, нито достатъчно указателни табели, няма карти на маршрути (само на писти) и т.н. Все пак една планина не е само ски, а пешеходен туризъм може да се практикува и през зимата. Ако не познава курорта, човек трудно би се ориентирал кое къде се намира, тъй като повечето указателни табели са непосредствено преди мястото, което указват.

Ваканция в Пампорово със ски и куче

А вие обичате ли да карате ски или пешеходния зимен туризъм повече ви привлича? Ако сте имали своята ваканция в Пампорово със ски и куче, споделете впечатленията си в коментар под статията. Благодаря, че прочетохте дотук.

Абонирайте се и ще получавате всяка нова статия директно по имейл.

Loading

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *