Снежна ваканция в Пампорово – ски и преход с куче

Снежна ваканция в Пампорово – ски и преход с куче

Хубавото на курорта Пампорово е, че има възможности не само за спускане със ски по пистите, но и за снежни разходки по маркирани маршрути. Трябват ви добри зимни обувки и дебели ръкавици, а емоциите оставете на планината.

Преход Пампорово към Мечи чалГледка към превала Рожен

Много приятен маршрут е по червената туристическа маркировка, която най-удобно се хваща от Ski Doo – center 1 (между Манастира 2 и хотел Евридика). Денивелацията е лека в посока връх Мечи чал (1872м). Ако се уморите или ви стане студено, може да се върнете по всяко едно време, тъй като маршрутът не е обиколен. Табелки с маркировка има, но най-полезни са табелките на вила Мечи чал. Върху тях са отбелязани километрите до върха, които намалят с напредването ви по маршрута.

Зимен преход в района на Пампорово

Пътят се вие между заснежените борове и в средата на януари 2021 г, когато са направени тези снимки, нямаше други освен нас и кучето. Зара страхотно се забавлява на снега и е истинско удоволствие да си разхождаш кучето тук. Ние си вървим по пътя, а тя обиколи поляните наоколо и измина поне 3 пъти повече километри от нас.

Зара се кефи на снега  Зара - кучето пътешественик

На пистите е забранено кучетата да се разхождат свободно, а на мен ми е трудно да снимам с повод в ръка, затова до пистите Зара не стигна. Аз поснимах малко на Студенец – в този ден караха само дъщерите ми, аз бях фотограф. Ските не са ми любим спорт, но преходи пеш и по вода с каяк много обичам. Карам ски, но не умея да ги владея добре и струва ми се, точно това не ми допада.

 

И докато някои карат, а други снимат, Васко обучава деца на първи стъпки в ските на учебната писта на ски-център Малина. Ако и вие искате да се научите да карате ски, мястото за уроци и обучение по ски е това: https://pamporovoski.com/

първи стъпки в ските в Пампорово

Би било хубаво в хотелите в курорта Пампорово да се предлага информация не само за обучение по ски и условия на пистите.  Гостите, които не карат ски, могат да се упътват към алтернативни варианти за прекарване на свободното време. В самия курорт почти няма чисто туристическа инфраструктура – няма алеи за пешеходци, нито достатъчно указателни табели, няма карти на маршрути (само на писти) и т.н. Все пак една планина не е само ски, а пешеходен туризъм може да се практикува и през зимата. Ако не познава курорта, човек трудно би се ориентирал кое къде се намира, тъй като повечето указателни табели са непосредствено преди мястото, което указват.

Хубавото на курорта Пампорово е, че има възможности не само за спускане със ски по пистите, но и за снежни разходки по маркирани маршрути.

А вие обичате ли да карате ски или пешеходния зимен туризъм повече ви привлича? Ще се радвам да споделите долу в коментарите.

Абонирайте се и ще получавате всяка нова статия директно по имейл.

Loading

Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости, по малко фермер и ръководител на къмпинг и в останалото време - блогър

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *