Костенурката – символът на Източни Родопи

Костенурката – символът на Източни Родопи

tortoise_M_5 Костенурката е знаково за Източните Родопи животинче. Любимка на малки и големи, тя кръстосва полета и градини и често пресича автомобилното шосе. Ако се включите в пътуване до Източните Родопи през май или юни шансът да я срещнете е почти стопроцентов. Крие се в песъкливи места, покрити с храсти. Обича да похапва мека трева, листа, плодове, понякога червеи, охлюви и др.

В Източните Родопи се срещат три вида костенурки: сухоземните шипоопашата костенурка (Testudo hermanni), шипобедрена костенурка (Testudo Graeca) и блатна костенурка.

Костенурка

Те заслужено са си спечелили славата на символ на Източните Родопи, който обаче е застрашен от изчезване в резултат на масовото им събиране за храна, домашни любимци и сувенири. Костенурките вече са изчезнали от други региони в България. Невероятното е, че не ценим богатството, докато го имаме, а след като изчезне. Ако костенурката изчезне от Източните Родопи, това ще рефлектира върху цялото биоразнообразие в региона.

Сухоземна костенурка
И двата вида сухоземни костенурки са вписани в световния червен лист на IUCN (Световен съюз за защита на природата), включени са в Бернската конвенция и са защитени от Закона за защита на природата.
Разликите между двата вида са, че шипобедрената костенурка има брадавици на бедрата, а опашката на шипоопашатата завършва с рогов шип. Оттам идва и името на всеки вид, които иначе си приличат – достигат до 37 см дължина и тегло до 6-7 кг. и обитават едни и същи територии. През май-юли е размножителния им период, когато снасят яйцата си в специално подбрани дупки в земята. Там костенурката заравя яйцата си и повече не се интересува от тях. Малките костенурчета се излюпват напълно самостоятелни.

Сухоземна костенурка
Още полезна информация за живота на костенурката може да прочетете в сайта на: фондация Геа Челония

Ако статията ти е харесала, сподели я с приятели или ни напиши в коментар какво ти беше полезно да научиш.
Абонирай се през формата долу, за да получаваш новите статии директно по имейл.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *