Кампания „Богатство“ в Родопите

Кампания „Богатство“ в Родопите

Участието ми в кампания „Богатство“ е едно от най-смислените неща, които съм правила в живота си. Защото тя достигна до най-отдалечените кътчета на любимата планина Родопи и уцели сърцата на хора от цяла България и от всякакви възрасти, занимания и интереси.

В тази статия споделям моите мисли и преживявания покрай изпълнението на ангажимента, който поех, за района на Източни Родопи.

Брилянтната идея

и организацията бяха на наш колега и приятел от Смолян – Христо Тумбев. Христо е планински водач, има фирма за приключенски туризъм и води хора из планините на България и света над 15 години. Освен това е и фотограф, който обича да улавя неповторимите моменти на дивата природа. Пътуванията из най-отдалечените кътчета на планината го срещат с хора и съдби, които го подтикват да даде ход на кампания „Богатство“. Негов пост във Фейсбук дава старт, след който го последват приятели, клиенти, партньори и ние. Кликнете върху бутончето Богатство, за да го прочетете.

Най-общо идеята на Христо е да се закупят принтове на негови планински кадри и 40 лева от всеки купен принт да се отделят за кампания „Богатство“, чиято цел определи самият той:

да се помогне на хора в нужда от Родопите.

И особено на възрастни хора и семейства, живеещи в по-отдалечени от градовете села и изпитващи затруднения да пазаруват дори продукти от първа необходимост.

Малко цифри

За две седмици кампанията събра над 45 хиляди лева, с които Тумбев закупи

11 тона и половина хранителни продукти.

Доброволци разпределиха продуктите в кашони и чували, а други доброволци с бусове ги пренесоха до различните координационни точки, включително нашата – в Кърджали. Така продуктите достигнаха до склада на брат ми, в който той ни отдели място безвъзмездно. Трима човека разтоварихме 1320 кг за по-малко от час.

Благодарение на кампания „Богатство“ 1320 кг продукти достигнаха до 33 човека/семейства от

19 села в общините Кърджали и Стамболово.

В разнасянето на кашоните и чувалите с продукти се включихме общо 6 екипа с 6 автомобила. За три дни продуктите бяха доставени до 33 адреса и предадени лично на своите получатели.

Още детайли за кампанията вижте в новината на smolyaninfo.com

Човешката съдба

Срещите с всички тези хора ми показаха съдби, някои от които бяха покъртителни. И ми доказаха за пореден път, че най-важното, което не бива да загърбваме, е

човешкото в себе си.

Независимо дали сме син, дъщеря, майка, баща, брат или сестра на някой, дали заемаме важна позиция или имаме специфична професия, ние преди всичко трябва да сме човеци. Кампанията ме срещна с възрастна жена без живи роднини, за която, повече от 10 години, се грижи съседка изцяло на доброволни начала. Точно тази жена през тези 10 години не дава да се включва печка в апартамента й, не се разболява и не иска телевизор, защото чете библията. Печална беше гледката на друга жена на 90 г, лежащоболна, която думите ми не стигат да опиша в каква мизерия живее. Миризмата на клоака, безнадеждния поглед и съсухрените ръце не се предават с думи. В същото време жената има син в чужбина, който не се интересува от нея.

Различни села, различни съдби, но все хора. Хора, живеещи сред други хора, от които някои им обръщат внимание, други не ги забелязват.

Заедно сме по-силни

Човек не може всичко сам. Ако не бяха съвместните усилия между мен и местната управа, нямаше да успеем да достигнем до тези 33 адреса за три дни. Да откриеш правилните хора, до които доброто да достигне, се оказа не лесна задача. И това, което ми дава надежда, че ще ни бъде, е готовността на администрацията, включително кметовете да помогнат.

Активно се включиха общините Кърджали и Стамболово и Дирекция „Социално подпомагане“ – Кърджали

Те се свързаха с кметовете по места и ми изпратиха списък с имена и лице за контакт. Съответно аз се свързах с всеки кмет по отделно, за да се уговорим за удобен ден и час. И всеки от тях откликна и помогна, ако не лично, то поне изпращайки свой представител. Ще си позволя да откроя кметовете на Жълти бряг и Малък извор в община Стамболово и кметовете на Рани Лист и Опълченско в община Кърджали, които демонстрираха изключителна загриженост и рамо до рамо носихме кашони и чували.

Според възможностите

И така кампания „Богатство“ и всички въвлечени в нея съмишленици на Христо успяхме да улесним зимата на немалко нуждаещи се в Родопите. Може би не достатъчно и вероятно никога няма да е достатъчно, но беше от сърце. И беше според възможностите ни.

Именно тук е разковничето – да помагаме според възможностите си. Малкото за едни може да е много за други. Тази кампания е още нещо. Тя е прекрасен пример за отговорен бизнес и за туризъм, с който не нарушаваме баланса в природата и не се бъркаме в традициите на местните хора.

Бизнес, който работи като само носи ползи, без да нанася вреди.

И понеже се развива благодарение на тази природа и нейните местни хора, някак естествено идва необходимостта да допринася за тяхното опазване и благосъстояние.

За кампания „Богатство“ и за общините Кърджали и Стамболово смея да твърдя, че даренията достигнаха до правилните хора – тези, които наистина имаха нужда.

Благодарна съм

И вместо заключение, в тези светли Коледни дни ще кажа, че съм благодарна.

Благодарна съм, че познавам и мога да нарека Hristo B. Tumbev свой приятел. Че семейството ми в лицето на Vasil Florov и Maya Nikolova бяха и са неотлъчно до мен. Дъщеря ми на 16 години не ми позволи дори да си помисля, че няма да я взема със себе си при разнасянето на даренията. Неин приятел също се присъедини към нас и ни помогна с носенето на тежките кашони в Кърджали. Също на 16.

Благодарна съм, че доброто е заразно

и майка ми Velichka Kircheva се присъедини като купи комплект дрехи и обувки за дете в беда, уцели любимия й цвят и даде повод за щастливи детски усмивки.

Благодарна съм също, че в Кърджали имам приятели и колеги като Lazar Popov , Георги Кючуков и Мария Стилиянова , които се включиха в разнасянето и изобщо не се поколебаха да кажат „Ще ти помогна“. За такива моменти живея.

И не на последно място съм благодарна на брат ми Ivaylo Kircheff , че отвори склада си, за да съхраним продуктите и разнесе дарения до 4 адреса в 4 различни села.

  • Благодаря, че прочетохте дотук. Споделете ако написаното ви е докоснало.
  • Абонирайте се през формата долу, за да получавате най-новите статии директно по имейл. ИзпраЩам само полезни неЩа!
И не забравяйте, че доброто е заразно. Пожелавам ви да се заразите и никога от добро да не се излекувате!

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *