Супермен в Родопите

Супермен в Родопите

Терпентиновото дърво е ниско листопадно дърво и се среща още под името кукуч, читлимик, дамян или скипидар. В Източните Родопи расте на много места заради мекия климат. Има дребни червени плодчета, богати на терпентиново масло. В медицината терпентиновото масло се използва за лекуване на млечната жлеза, кожни дефекти, храносмилателната система, пикочните пътища,  половата система и др.

Читлимик
Интересна е традицията в село Железари, Ивайловградско, където местните хора около Гергьовден ядат листата на дървото, което тук наричат читлимик. Ядат се само новите леторасти и то задължително подкрепени с ракийка. Корените на този обичай се крият в Мала Азия, откъдето произлиза и голяма част от местното население в селата Железари и Пелевун. Читлимик обаче ядат само в Железари. Тук даже консервират листата за през зимата.

Кукуч читлимик

Според местните читлимикът действа отпускащо и повишава настроението. А това е така, защото съдържа т.нар. терпени, които имат атропинов ефект и водят до състояние на опиянение. Говори се, че дядовците в Железари още от млади като хапнели читлимик и ставали като Супермен в леглото – железни и оттам дошло и името на селото – Железари.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *