Водопад Гюмбуртията и костница Югово – маршрути около Асеновград

Водопад Гюмбуртията и костница Югово – маршрути около Асеновград

Село Югово се намира в Западните Родопи, в дефилето на Юговска река. През селото преминава асфалтов път Асеновград – Лъки. Районът е идеален да прекарате един ден сред богата природа и да се потопите в историята и родопските традиции.

Водопад Гюмбуртията

Намира се на река Белишка (десен приток на река Юговска). Отстои на 800 м. след село Белица, община Лъки, в посока село Загражден. Намира се на 720 м. н.в., а височината му е около 6-7 м.
Водопад Гюмбуртията - намира се на река Белишка
Водопад Гюмбуртията. Фото кредит: Ивайло Мирчев
След последните къщи над селото, продължавате по асфалтов път и след 500 м. достигате голяма беседка, позната като „Момчиловата чешма“. Подминавайки я, изминавате още 300 м. и виждате водопада под вас. Ако сте с автомобил, имате варианти да търсите място за паркиране на някое от честите пътни разширения.
Водопад Гюмбуртията - намира се на река Белишка
Скали над водопад. Фото кредит: Ивайло Мирчев
До водопада се стига по сравнително добре различима пътека, която е с дължина около 50 м., спускаща се сред каменен сипей. Достигайки до нивото на водопада, пътеката свършва и е въпрос на избор при ниско ниво на реката да прескочите до някое от малките островчета посред нея, за да получите възможно най-добра перспектива към водната струя.
Водопад Гюмбуртията - намира се на река Белишка
Река Белишка. Фото кредит: Ивайло Мирчев
Тук скалите са препълнени от силивряк, а над вас сякаш са надвиснали десетки, подобни на кули камъни. Районът е един от най-девствените в целите Родопи, заради близостта му до ДЛС „Кормисош“, известен с изключително богатото си животинско разнообразие.
Водопад Гюмбуртията - намира се на река Белишка
Пътека към водопад Гюмбуртията. Фото кредит: Ивайло Мирчев
Най-доброто време за посещение на водопада е периода април-май, когато реката е най-пълноводна.
Водопад Гюмбуртията - намира се на река Белишка
Водопад Гюмбуртията. Фото кредит: Ивайло Мирчев

Разходката сред природата може да се съчетаeте и с посещение на

Костницата в село Югово.

Ще я откриете в гробищния парк, южно от селото. Според мраморна плоча, разположена вдясно от входната врата е построена в периода 1877-1878 г. Преди това костите на юговци се съхранявали в малко подземие, разположено северно от храм „Света Троица“, строена през 1840 г.
След построяването на костницата, юговци пренесли костите на своите покойници тук. Всяка година на Цветница, след богослужението следвала заупокойна молитва. Взимали се осветени върбови клонки и се идвало тук, да се поиска прошка от мъртвите.
Традицията била, след седмата година костите на покойниците да бъдат изравяни, внимателно измивани, а черепа се почиствал с чисто вино, което символизира потеклата от Разпнатия Христос кръв. След това тленните останки били прибирани в костницата.
През 60-те години на миналия век,тази традиция била забранена от властта.
Костницата е възстановена през 2010 г.
Костница в село Югово
Костница в село Югово. Фото кредит: Ивайло Мирчев

Ако статията ви е харесала, споделете мнение в коментар отдолу. Ако ви е необходим водач за района на Асеновград, който да ви подготви маршрут и да ви разкаже чудни истории за района, се свържете с Ивайло Мирчев – екскурзовод. Преживяването е гарантирано!

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *