Станимашки сърмички

Станимашки сърмички

Едва ли има по-походящо време от спокойния неделен следобед, за да ви разкажа за един гастрономически шедьовър, с който асеновградчани се гордеят.
Станимашките сармички са едно невероятно кулинарно изкушение, което в асеновградските домакинства получава свой ювелирен облик, вкус и пропорции.
Смята се, че още преди няколко столетия в метосите на асеновградските манастири, монахините приготвяли „кириос сарми“ (господарски сарми), които били предназначени за видни гости и за преминаващите през метосите монаси-таксидиоти, събиращи дарения за манастирите.
Тази традиция се помни и е жива през годините, а до ден днешен на всеки голям зимен празник, на трапезата на асеновградчани има станимашки сармички и охладена кана с мавруд.
Помня как бабите се събираха и започваха виенето на сармите. На едната, после на другата, след това на третата и така заедно виеха за всички. После сармичките бавно се варяха в гърнета, а на другия ден, когато мъжете в къщата с удоволствие вдигаха чаша след чаша с мавруд и поглъщаха сармите една след друга, бабите ги гледаха с „бялото на очите“.
– Яжте, яжте, гиди! Цяла вечер вий, вари, а сега за няколко часа мохабет всичко ще изядете и ще изпиете! – казваха им уж троснато, но любов и задоволство струеше от думите им.
Запомнил съм рецепта, която се е правила в нашето семейство.
Плънката беше в съотношение 4 към 1 кайма с ориз. Подправките бяха червен пипер и обилно количество кимион. Истинско удоволствие беше да се наблюдава виенето. В чаена лъжичка се взимаше плънка на върха на лъжицата, слагаше се в края на листенцето, навиваше се внимателно и лекичко се смачкваше, за да се слепне.
Отдолу на гърнето се слагаше сланинка или шарено месо. Сармите започваха да се поставят, няколко междинни реда със тънка сланинка и отгоре няколко големи листа от киселата зелка. Накрая в гърнето се доливаше и малко разсол (саламурата от киселото зеле).
Вареше се няколко часа. Вкусът е невероятен, но думите са излишни. За да го усетите в пълнота, просто трябва да хапнете станимашки сармички.
Би ми било много интересно да чуя и вашите рецепти и дали тази храна присъства на трапезата ви.
Станимашките сърмички на Ивайло Мирчев от Асеновград
Станимашките сърмички на Ивайло Мирчев от Асеновград
Всички коментари (кои от кои по-интересни) – вижте в оригиналния пост на автора тук: mirchevguide

Споделете мнение в коментар отдолу ако статията ви е харесала. Последвайте ме във фейсбук.

Ивайло Мирчев

Председател на УС на Сдружение "Устремени", екскурзовод, активен планинар и родолюбец, автор на няколко указатели с туристически маршрути в района на Асеновград.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *