Близка среЩа с пепелянка в Източните Родопи

Близка среЩа с пепелянка в Източните Родопи

snake
Photo: Jeroen Speybroeck

„И тъкмо да седна на камъка,  гледам една пепелянка се разположила удобно и се припича на слънце“. Това разказва водачът Христо за еднодневния тур в защитена местност „Момина скала“ край Маджарово. Общо три змии са видени в защитената местност – два смока-мишкари и една пепелянка.

Смок мишкар
Смок мишкар

„Туристите страшно се изкефиха, когато им разказах легендата за английското име на смока мишкар“. На английски името му е Ескулапска змия (Aesculapian Snake). В древногръцката митология Ескулап (Асклепий) бил известен бог лечител, който лекувал с билки и змийска отрова. Винаги е носел жезъл с обвита около него змия. Това по-късно се е превърнало в символ на медицината (със сигурност сте го виждали – чаша, около която се  е обвила змия). Ето тази змия е смокът мишкар. Този елегантен гризачояд е добър в катеренето по дървета и храсти,  дори по вертикални стени. Шампион е и в скачането от дърво на дърво.

Пепелянката в България (Vipera ammodytes) е отровна и има рогче. На цвят е пепелява и затова името й е пепелянка. Среща се по скали, поляни и сред храсти. В случая тази приятелка се била изтегнала на камък насред полянка в източнородопската гора. В горещи дни влиза и във водата. Страхът от ухапване не трябва да е водещ, когато видите пепелянка, защото тя няма да тръгне да ви хапе, ако не я закачате. Няма и да бяга, разчитайки, че няма да я забележите заради маскировъчната й окраска. В България змиите не са агресивни и се плашат от хора. Еко водачите, освен че могат да ви дадат полезна информация за видовете влечуги, знаят и откъде да преведат групата, за да избегнат нежелана среща и за двата вида. Освен ако групата не е съставена от природозащитници, тръгнали на експедиция за откриване на точно такива животни сред природата.

В горите на Родопите
В горите на Родопите

България се нарежда на едно от първите места по змийско богатство в Европа със 17 открити вида (в Румъния например се срещат 10 вида змии, в Полша – 4 вида, а в Швеция – само 3). Заедно с останалите влечуги, България е сред предпочитаните дестинации на европейските екотуристи за наблюдение на херпетофауна.

Интересни приключенски програми в Родопите ще откриете на /natureadventures.bg/

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “Близка среЩа с пепелянка в Източните Родопи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *