ПееЩият часовник на Кърджали

ПееЩият часовник на Кърджали

Историята на пеещият часовник на Кърджали е достойна за филм – 45 години е бил само кула, докато не изработват часовниковия и пеещия механизъм.

Пеещият часовник на Кърджали

Често наричат Кърджали столица на Източните Родопи. Това е така, защото е най-големият град и административен център на този регион. Кърджали е по-известен с археологическите разкопки в околностите на града, но днес с вас ще се разходим по централната улица на града, за да видим отблизо часовниковата кула.

Пеещият часовник на Кърджали

Към днешна дата това е единствения часовник в България, който на всеки кръгъл час „пее“ възрожденски песни.

Историята му е достойна за филм. Първо кулата, в която е инсталиран часовника, е построена в далечната вече 1931 г. за нуждите на тогавашната Постоянна комисия. Дълги години обаче кръглите отвори са били просто едни прозорци. През 1977 г. на тогавашните градоначалници – кмета на Кърджали Милев и началникът на МВР генерал Мирчев решават да инсталират часовник на мястото на кръглите отвори в кулата, който да отброява часа и да се чува отдалеч. Към МВР тогава е действал Институт по тежка радиоелектроника в София, където е изработен часовниковият механизъм и четирите циферблата. Не успели обаче да нагласят пеещата част. Часовникът е инсталиран в кулата, а предавателите, които по кабел са предавали точното време към часовника – в Астрономическата обсерватория на Кърджали.

Пеещият часовник на Кърджали

По същото време в отдел „Просвета“ на градския съвет в Кърджали работел Павел Павлов, известен като местният радиоконструктор-любител. На него е възложена поддръжката на часовника включително отговорната задача да измисли как да го превърне в пеещ. Павлов сам подготвя цялата машинария и я монтира в кулата за около месец. Репертоарът на часовника включва 17 мелодии, подготвени от Юри Геров – преподавател в учителския институт. Мелодиите са изсвирени на синтезатор от известният композитор на електронна музика Симо Лазаров в радио София.

Пеещият часовник на Кърджали

Официалното запяване на часовника е насрочено за 3 март 1978 г. в 6 часа сутринта и е посрещнато тържествено от комисия и полято след това в кабинета на тогавашния кмет Милев. Оттогава и до днес часовникът работи безотказно – вече 44 години. През всичките тези години се поддържа от всички кметове на Кърджали и това е едно от нещата, които се подкрепят безусловно от всички управници и жители на града. За 100 годишнината от освобождението на България от турско робство са подменени циферблатите.

Пеещият часовник на Кърджали

На гърба на кулата е подредено интересно пано от мозайка, изобразяващо патриотични образи от историята на България. Поръчано е по случай 1300 годишнината от основаването на държавата ни. И е изработено в периода 1981 – 1983 г. Автор на творбата е художникът Георги Трифонов.

Пеещият часовник на Кърджали

А вие чували ли сте как пее часовникът на Кърджали? Споделете в коментар ако статията ви е харесала.

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *