10-те символа на Източните Родопи

10-те символа на Източните Родопи

Това е лична моя класация за нещата, които намирам като типични и традиционни за любимите ми Източни Родопи. Неща, с които трябва да се гордеем, че ни отличават от другите региони.

1. ТЮТЮН – Основният поминък на Родопите класирам на първо място. Смятам, че въпреки трудностите, орязаните субсидии, ниските изкупни цени и напъните на Европейския съюз да отреже поредното парче месо от българските фермери, тютюн в Родопите е имало и ще има.

тютюн
Тютюн, фото кредит: Бистра Ангелова

2. РЕКИ И ЯЗОВИРИ – Източните Родопи са на първо място по водни площи в България и тук ще добавя и рибното ни богатство – в язовир Кърджали е поставен рекорд на Гинес за уловен 25 кг шаран. Реките и язовирите са все с екзотични имена – Арда, Крумовица, Върбица, Бяла река, Перперешка река, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград – омагьосват с живописните си меандри, причудливи скали и пищна растителност. Който все още не е посетил тези чудни места, може да го направи пеш, с колело или най-добре с каяк – перспективата от водата е съвсем различна и невероятно завладяваща. Може да се включите в някое организирано приключение или да посетите къща „Бягство при езерото“ на язовир Студен кладенец. Там ще ви упътят за маршрути или директно ще ви качат на каяк от собствения им гараж на брега на язовира.

язовир Кърджали
язовир Кърджали, фото кредит: Михаела Кирчева

3. РОДОПСКО КЪСОРОГО ГОВЕДО – Как гордо звучи само – късорого родопско говедо! Изключително знакова за Източните Родопи рядка местна порода, която през цялата година се отглежда свободно на екологосъобразна паша и чието месо е невероятно крехко и вкусно. Най-голямото стадо късорого родопско – над 1200 глави добитък! – отглеждат в Дивата ферма в село Горно поле, Маджарово. И само тук си имаме фондация с името „Приятели на родопските крави“.

родопско
Родопско късорого говедо. Сн.Михаела Кирчева

4. ЛЕШОЯДИ – Лешове, мършояди, лешчета – това са домашните любимци на всички природозащитници в Източните Родопи. Те полагат грижи за тях ежедневно – от носенето на мърша за подхранване, през регулярните наблюдения на поведението и популацията им, до подготовката на специални укрития за показването им на гости и фотографи от близо и далеч. Благодарение на усилията на организации като Българско дружество за защита на птиците и всички техни партньори в Източните Родопи гнездят няколко стабилни колонии белоглави лешояди, както и прелетния египетски лешояд, а черният лешояд, който гнезди в Северна Гърция, често идва насам, за да се храни.

Белоглав лешояд
Белоглав лешояд, фото кредит: Марвин Купър

5. ВИНО – Вярвам всеки е чувал, че в района на днешните Източни Родопи (някогашната област Тракия) вино се е произвеждало още по времето на траките. Ивайловград, Стамболово и Мезек са световно признати винопроизводителни региони с отлични вкусови качества на своите вина. И както обичам да казвам: „Не си ли вкусил вино от Родопите, все едно не си бил тук“.

мезек
Винарна Мезек

6. СУСАМОВ ТАХАН – Ако нищо досега не ви се е сторило екзотично, предполагам сусамовият тахан ще ви изкуши. Вкусът на този елексир или както ние галено го наричаме – родопския течен шоколад е наистина незабравим. Забъркан хубаво с мед, става чудничка вкусничка смес – превъзходна за намазване върху прясно изпечен домашен хляб… и най-важното много полезна!

сусамов тахан
Сусамов тахан. Фото кредит: Димо Каракехайов

7. КЪПАНА БАНИЦА – Къпаната баница е много популярна в Родопите (подобно на зелника в Странджа). Името й идва от факта, че всички ръчно източени кори първо се потапят във вряла вода (къпят се) и след това се надиплят в тавата една върху друга, както едно време фустата на баба ми. И не се пече във фурна, а върху печка на дърва. В къща „Бягство при езерото“ на язовир Студен кладенец ухае на домашно масло и се топи в устата, но трябва да я заявите предварително, тъй като изисква време за приготовление.

къпана баница
Къпана баница върху печка на дърва

8. ИВАЙЛОВГРАДСКИ ГНАЙС – Не една и две къщи в България сме виждали декорирани с гнайсовите плоски камъни, добивани в многобройните кариери в Ивайловградския регион. Използват ги за покриви, за огради и стени, за подови настилки и т.н. Красиви, здрави, вечни … Като Родопите …

Каменен покрив
Тикли върху каменна къща. Фото кредит: Стафан Уидстранд

9. ТУРСКА БАКЛАВА – Истинските майсторки на баклава ще ви кажат, че тя задължително се прави с домашно точени кори. Те няма и да си помислят да ви я направят с готови. Като боднете с вилицата сладкият сироп потича отстрани, а всяка кора се отделя от другата сякаш не е правена от тесто. И баклавата е сладка – „артък“ сладка, както казваме тук. Иначе няма да е турска баклава.

баклава
Баклава от Дъждовница. Фото кредит: Арт център Кръг

10. ДИВИТЕ КОНЕ – Няколко стада и няколко породи живеят свободно в Източните Родопи и по естествен начин се грижат за природата – пасейки редовно трева, листа и млади клонки, тези прекрасни животни поддържат ландшафта и така типичната за Източните Родопи „пейзажна мозайка“. В района на село Костилково са каракачанските коне, в района на Нановица – тарпаните. Ако искате да ги срещнете отблизо, може да изберете някой организиран вариант оттук или да отседнете в „Калояновите къщи в Пелевун“ и да помолите собственика Миро да ви насочи към Тодор, който се грижи за конете и може да ви заведе при тях.

Дивите коне
Дивите каракачански коне в Костилково Фото кредит: Бистра Ангелова

Полезна ли ти беше статията? Напиши с какво в коментар долу.
Подкрепи ме като я споделиш в социалните мрежи. Благодаря!

Михаела Кирчева

Tour Manager at @natureadventuresbg, Event Planner, Freelance Copywriter and Blogger

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInYouTube

Сподели

One Reply to “10-те символа на Източните Родопи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *