Костенурките – символът на Източните Родопи

Костенурките – символът на Източните Родопи

tortoise_M_5Шипоопашатата костенурка (Testudo hermanni) и шипобедрената костенурка (Testudo Graeca) – символът на Източните Родопи е застрашен от изчезване в резултат на масовото им събиране – за храна, домашни любимци, сувенири и какво ли още не. Костенурките вече са изчезнали от други региони в България. Невероятното е, че не ценим богатството, докато го имаме, а след като изчезне. Ако костенурката изчезне от Източните Родопи, това ще рефлектира върху цялото биоразнообразие в региона.
И двата вида сухоземни костенурки са вписани в световния червен лист на IUCN (Световен съюз за защита на природата), включени са в Бернската конвенция и са защитени от Закона за защита на природата.
Разликите между двата вида са, че шипобедрената костенурка има брадавици на бедрата, а опашката на шипоопашатата завършва с рогов шип. Оттам идва и името на всеки вид, които иначе си приличат – достигат до 37 см дължина и тегло до 6-7 кг. и обитават едни и същи ареали. През юни-юли е размножителния им период. Хранят се с мека трева, листа, плодове, понякога с червеи, охлюви и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *