Супермен в Родопите

Публикувано на 12 септември 2012 от Родопски хроники

nlfhri7uТерпентиновото дърво е ниско листопадно дърво и се среща още под името кукуч, читлимик, дамян или скипидар. В Източните Родопи расте на много места заради мекия климат. Има дребни червени плодчета, богати на терпентиново масло. В медицината терпентиновото масло се използва за лекуване на млечната жлеза, кожни дефекти, храносмилателната система, пикочните пътища,  половата система и др.
Интересна е традицията в село Железари, Ивайловградско, където местните хора около Гергьовден ядат листата на дървото, което тук наричат читлимик. Ядат се само новите леторасти и то задължително подкрепени с ракийка. Корените на този обичай се крият в Мала Азия, откъдето произлиза и голяма част от местното население в селата Железари и Пелевун. Читлимик обаче ядат само в Железари. Тук даже консервират листата за през зимата. Според местните читлимикът действа отпускащо и повишава настроението. А това е така, защото съдържа т.нар. терпени, които имат атропинов ефект и водят до състояние на опиянение. Говори се, че дядовците в Железари още от млади като хапнели читлимик и ставали като Супермен в леглото – железни и оттам дошло и името на селото – Железари.

Родопски хроники

Родопски хроники е онлайн списание за статии, разкази и пътеписи, показващи вълнуващата страна на планината Родопи в България и Гърция.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

Остави коментар

Advertise Here

Снимки на Източните Родопи в Flickr галерия

Виж всички снимки

Advertise Here

Приключения в Източните Родопи