10-те символа на Източните Родопи

10-те символа на Източните Родопи

Египетски лешояд

Това е лична моя класация за нещата, които намирам като типични и традиционни за любимите ми Източни Родопи. Неща, с които трябва да се гордеем, че ни отличават от другите региони.

1. ТЮТЮН – Основният поминък на Родопите класирам на първо място. Смятам, че въпреки трудностите, орязаните субсидии, ниските изкупни цени и напъните на Европейския съюз да отреже поредното парче месо от българските фермери, тютюн в Родопите е имало и ще има.

2. РЕКИ И ЯЗОВИРИ – Източните Родопи са на първо място по водни площи в България и тук ще добавя и рибното ни богатство – в язовир Кърджали е поставен рекорд на Гинес за уловен 25 кг шаран. Реките и язовирите ни все с екзотични имена – Арда, Крумовица, Върбица, Бяла река, Перперешка река, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград – омагьосват с живописните си меандри, причудливи скали и пищна растителност. Който все още не е посетил тези чудни места, още утре да стяга раницата и да тръгва насам.

3. РОДОПСКО КЪСОРОГО ГОВЕДО – Как гордо звучи само – късорого родопско говедо! Изключително знакова за Източните Родопи рядка местна порода, която през цялата година се отглежда свободно на екологосъобразна паша и чието месо е невероятно крехко и вкусно. И само тук си имаме фондация с името „Приятели на родопските крави“.

4. ЛЕШОЯДИ – Лешове, мършояди, лешчета – това са домашните любимци на всички природозащитници в Източните Родопи. Ежедневно се грижим за тях – носим им мърша, преглеждаме ги ако се разболеят, правим им фотосесии и ги качваме във Фейсбук, водим им наши гости да им се любуват – и аз искам да съм такъв домашен любимец.

5. ВИНО – Вярвам всеки е чувал, че в района на днешните Източни Родопи (някогашната област Тракия) вино се е произвеждало още по времето на траките. Ивайловград, Стамболово и Мезек са световно признати винопроизводителни региони с отлични вкусови качества на своите вина. И както обичам да казвам: „Не си ли вкусил вино от Родопите, все едно не си бил тук“.

6. СУСАМОВ ТАХАН – Ако нищо досега не ви се е сторило екзотично, предполагам сусамовият тахан ще ви изкуши. Вкусът на този елексир или както ние галено го наричаме – родопския течен шоколад е наистина незабравим. Забъркан хубаво с мед, става чудничка вкусничка смес – превъзходна за намазване върху прясно изпечен домашен хляб… и най-важното много полезна!

7. КЪПАНА БАНИЦА – Къпаната баница е много популярна в Родопите (подобно на зелника в Странджа). Името й идва от факта, че всички ръчно източени кори първо се потапят във вряла вода (къпят се) и след това се надиплят в тавата една върху друга, както едно време фустата на баба ми. И не се пече във фурна, а върху печка на дърва. Истинската къпана баница от метри ухае на домашно масло и се топи в устата.

8. ИВАЙЛОВГРАДСКИ ГНАЙС – Не една и две къщи в България сме виждали декорирани с гнайсовите плоски камъни, добивани в многобройните кариери в Ивайловградския регион. Използват ги за покриви, за огради и стени, за подови настилки и т.н. Красиви, здрави, вечни … Като Родопите …

9. ТУРСКА БАКЛАВА – Истинските майсторки на баклава ще ви кажат, че тя задължително се прави с домашно точени кори. Те няма и да си помислят да ви я направят с готови. Като боднете с вилицата сладкият сироп потича отстрани, а всяка кора се отделя от другата сякаш не е правена от тесто. И баклавата е сладка – „артък“ сладка, както казваме тук. Иначе няма да е турска баклава.

10. ОВЧЕ СИРЕНЕ – Разбира се, че и в други райони на България се прави домашно овче кисело мляко и сирене. Но само в Източните Родопи имаме ферма, в която се демонстрира „Пътят на сиренето“ от фермата до масата. Тук млякото е покрито с гъст маслен каймак, а сиренето е истинска благодат за вкусовите ви рецептори. Изкуших ли ви?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *